Actualitate

Moldova ar putea să intre în incapacitate de plată

„Există anumite condiţii foarte clare – legi, reforme instituţionale care trebuiau să fie făcute. Şi dacă nu se îndeplinesc aceste condiţii, respectiv, nu se îndeplinesc condiţiile matricei de politici şi, respectiv, nu poate fi asigurată tranşa următoare. Anume din acest motiv Republica Moldova, în prima jumătate a anului, nu a primit nicio tranşă din suportul direct bugetar planificat pe anul curent, care este aproximativ de 42 de milioane de euro”, a notat ex-viceministrul.

Referitor la misiunea Fondului Monetar Internaţional, Iulian Groza menţionat că dacă aceasta va veni la începutul lunii septembrie, cum promite acum noul guvern, va înainta condiţiile de început de negocieri foarte dure. „Cu siguranţă, vor fi şi mai mari reduceri în cheltuielile bugetare şi vor fi necesare nişte decizii nepopulare. Or, guvernul va trebui să-şi asume această responsabilitate, dacă real consideră că Republica Moldova trebuie să recupereze ceea ce a pierdut în ultimele luni”, a menţionat Iulian Groza.

Potrivit lui, Republica Moldova este campioană la modificări de legi, însă cea mai mare problemă este, de fapt, implementarea. Şi dacă Republica Moldova trebuie să demonstreze că nu mimează reformele, atunci trebuie să implementeze exact ceea ce a votat Parlamentul. Odată cu punerea legilor în aplicare, vor apărea şi anumite rezultate.

Iulian Groza a mai spus că, dacă în perioada anterioară era vorba despre condiţii de adoptare a anumitor legi, reforma anumitor instituţii, care toate îndeplinite ar putea genera anumit suport suplimentar din partea partenerilor de dezvoltare, în cazul dat, pe lângă aceste lucruri care trebuie făcute, Republica Moldova trebuie să asigure că rezolvă problemele care au generat criza şi aici e vorba în primul rând sectorul bancar.
 
IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *