Social

Moldova stă prost la capitolul medicină. RECOMANDĂRILE partenerilor externi

Potrivit raportului, printre problemele din domeniu este şi numărul mare al persoanelor cu venituri modeste ce nu deţin poliţă de asigurare medicală. Conform experţilor, 40 la sută dintre persoanele nevoiaşe nu au poliță medicală.

Partenerii externi mai spun că Moldova prestează servicii medicale prea scumpe, iar din această cauză Compania Națională de Asigurări în Medicină nu reușește să asigure eficient asistența medicală gratuită.

Donatorii propun Guvernului de la Chişinău un şir de reforme pentru următoarele 12 luni.

Printre acestea se numără finanţarea medicinii de familie în funcţie de performanţe, crearea unui spital regional în afara Chișinăului, elaborarea unui mecanism de sancționare a managerilor spitalelor în cazul plăţilor informale, reprofilarea altor spitale.

Autorităţile spun că toate recomandările au fost analizate, iar în scurt timp urmează a fi puse în aplicare.

"Recomandările pe care le-a primit Guvernul de la donatorii în sănătate de la partenerii de dezvoltare sunt foarte importante. Au fost analizate într-o ședință specială la Ministerul Sănătății. Sunt unele recomandări foarte importante care deja sunt incluse pe agenda Guvernului", a spus consilierul prim-ministrului pe probleme de sănătate, Boris Gâlca.

Sursa: Publika.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *