Actualitate

Moldovenii vorbesc la telefon peste 6,3 miliarde de minute pe lună

Datele au fost publicate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), scrie IPN.

Potrivit aceloraşi date, cel mai mult au vorbit la telefonul mobil – în medie câte 274 de minute în lună – clienţii companiei Orange Moldova. Utilizatorii deserviţi de Moldcell au vorbit lunar în medie 170 de minute, iar cei deserviţi de Moldtelecom (Unite) – 114 minute. Totodată, numărul total al mesajelor SMS expediate de utilizatori prin reţelele de comunicaţii mobile a însumat 983,6 milioane, ceea ce înseamnă că un utilizator a expediat lunar în medie câte 22 de mesaje SMS.

Urmare a sporirii traficului de voce în reţelele de telefonie mobilă volumul total al veniturilor obţinute de cei trei furnizori din vânzarea serviciilor respective a crescut, faţă de anului 2014, cu mai bine de 61,8 milioane de lei (+1,8%). Această creştere se datorează, în principal, companiilor Moldtelecom şi Moldcell, care au sporit vânzările cu 11,3% şi, respectiv, cu 6,7%. În acelaşi timp, vânzările înregistrate de Orange Moldova s-au redus cu 0,7%. În aceeaşi perioadă, venitul mediu lunar per utilizator al serviciilor de telefonie mobilă s-a ridicat la 67,8 lei, în creştere cu 3,4% faţă de anul 2014.

Datele statistice arată că anul trecut numărul total al utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă a scăzut, faţă de finalul anului 2014, cu 49,8 mii (-1,14%) şi a însumat circa 4,3 milioane, iar rata de penetrare a serviciilor respective raportată la 100 de locuitori a constituit 121,6%. Această evoluţie se datorează în mare parte faptului că o parte din consumatori renunţă la utilizarea cartelelor SIM ale unui sau altui furnizor de telefonie mobilă în legătură cu încheierea promoţiilor la unele oferte propuse de furnizorii respectivi.

În comparaţie cu anul 2014, poziţiile celor trei furnizori pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă, în funcţie de cifra de afaceri, au suferit schimbări uşoare. Cota de piaţă a companiei Orange Moldova s-a micşorat cu 1,6 puncte procentuale şi a alcătuit 67,8%. În acelaşi timp, cota de piaţă a companiei Moldcell a crescut cu 1,3 puncte procentuale şi a însumat 28,3%, iar cota companiei Moldtelecom – cu 0,3 puncte procentuale şi a constituit 3,9%. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *