CSI / Rusia

Moscova gata să primească alimente din Europa, dacă acestea vor fi procesate în Rusia

Dmitry Peskov, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Kremlinului a anunţat că reluarea importurilor de produse agroalimentare neprocesate poate fi acceptată doar dacă statele occidentale sunt de acord să investească în unităţi de procesare a acestora pe teritoriul Rusiei, anunţă agenţia de presă moscovită Sputnik News.

"Sunt câteva reguli foarte clare trasate de organizaţia Mondială a Comerţului. Nu putem să menţinem embargoul pentru unele state din UE şi să îl ridicăm pentru altele.

În acest caz putem recurge la o schemă de aprovizionare indirectă, importând produse neprocesate din ţări UE pentru a le prelucra în fabricile deschise de firme europene în Rusia", a declarat Pekov, pentru cotidianul Izvestia.

Embargoul foamei

În august 2014, Kremlinul a luat decizia de a răspunde la sancţiunile economice dictate de Statele Unite şi UE cu o serie de măsuri restrictive privind importul de alimente din Uniunea Europeană, America, Australia şi Norvegia.

Nu a fost o decizie prea bine primită de ruşi, în condiţiile în care alimentele au dispărut subit de pe rafturile magazinelor.

În schimb, pentru alte ţări, cum ar fi Insulele Feroe, măsură a fost o mînă de aur, exportul de somon al feroezilor către Rusia crescând cu 765% faţă de anii anteriori.

Preşedintele Vladimir Puţin speră că prin schemă importurilor indirecte să-şi îmbunătăţească relaţiile cu statele considerate verigile slabe ale Uniunii Europene.

În vizită făcută recent la Budapesta, Puţin a abordat inclusiv subiectul cooperării agroalimentare între Ungaria şi Rusia, în ciuda măsurilor restrictive existente între Bruxelles şi Kremlin.

De asemenea, Grecia s-a numărat printre statele europene care au solicitat Moscovei ridicarea embargoului impus în august pentru fructele şi legumele din UE.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *