Economie

Motivul real pentru care unul din şefii gigantului Gazprom vine la Chişinău

La o astfel de înţelegere s-a convenit în cadrul unei întrevederi de vineri, 12 februarie, la Moscova a ministrului Economiei Octavian Calmâc cu vicepreședintele Gazprom Valeri Golubev şi cu ministrul Energeticii al Federației Ruse, Aleksandr Novak.

Aceasta ar fi prima vizită oficială a şefului de la Gazprom din ultimii patru ani. Golubev a fost ultima dată la Chişinău pe 4 septembrie 2014, dar pentru a participa la ceremoniile dedicate aniversării a 15 ani de la fondarea întreprinderii mixte moldo-ruse Moldovagaz şi nu s-a întâlnit oficial cu nimeni din conducerea Moldovei.

Un nou preşedinte la Moldovagaz

Potrivit unor surse autorităţile de la Chişinău încearcă să obţină acordul Gazpromului pentru un nou preşedinte la Moldovagaz. Or, de aproape jumătate de an Moldovagaz este într-o pană administrativă, iar Alexandru Gusev, preşedintele celei mai mari companii din Moldova, se află cea mai mare parte a timpului său peste hotare şi nici nu mai încearcă să revină în ţară. Aceasta pentru că s-ar teme că ar putea fi reţinut într-un dosar privind fraude la Moldovagaz.

În aceste condiţii autorităţile încearcă să găsească o persoană ce l-ar înlocui. Cine va fi numit nu este clar. Anterior s-a vehiculat că locul lui Gusev va fi preluat de Vasile Botnari, actualul Ministru al Tehnologiilor Informaţionale sau de Vitalie Iurcu, viceministru al Economiei.
Acum însă aceste candidaturi nu mai sunt puse în discuţie.

Moldova şi afacerile cu energie ale Rusiei

În cadrul întrevederii de la Moscova cu ministrul rus Aleksandr Novak au fost abordate şi un șir de subiecte privind cooperarea bilaterală în sfera energetică, situația actuală în domeniul aprovizionării Republicii Moldova cu gaze naturale și energie electrică din Federația Rusă. A fost stabilit un set de acțiuni necesare pentru dinamizarea relațiilor între cele două state pe această filieră.

De asemenea, ministrul Economiei Octavian Calmâc s-a întâlnit şi cu Karina Țurcan, membru al Consiliului de Administrație al companiei Inter RAO, care deţine Centrala de la Cuciurgan.

Interlocutorii au pus în discuție problematica furnizării energiei electrice pe teritoriul Republicii Moldova de către concernul rus și perspectivele de eficientizare a colaborării între companiile de profil din ambele țări.

Sursa: Mold-street.com 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *