Muzică

Naistul Vasile Iovu a împlinit 66 de ani

Vasile Iovu s-a născut la 24 iulie 1950 la Bardar, Ialoveni. Din 1960 până în 1967 studiază flautul la Şcoala de Muzică din Chişinău (astăzi – Liceul Republican de Muzică „C. Porumbescu”). Între anii 1967-1971 îşi continuă studiile la Academia de Muzică „Gavriil Musicescu” din Chişinău.

În 1966, în ultimul an de liceu, este invitat de către Dumitru Blajinu în orchestra „Veselia”. După absolvirea facultăţii, colaborează cu mai multe formaţii: „Mioriţa”, „Moldoveneasca”, Orchestra simfonică a Filarmonicii Naţionale şi cea a Comitetului de Stat pentru Televiziune şi Radiodifuziune.

Din 1972 Vasile Iovu este solist-instrumentist în Orchestra de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii Naţionale, astăzi a Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici” din Chişinău.

Vasile Iovu este primul naist profesionist din R. Moldova, primul profesor de nai, fondatorul clasei de nai la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (succesoarea Conservatorului „G. Musicescu” din Chişinău). Pe parcursul activităţi sale a creat o adevărată „Academie a Naiului”, educînd o pleiadă întreagă de tineri interpreţi.

A efectuat turnee artistice în peste 35 de ţări și este autor a peste 200 de lucrări scrise, aranjate şi interpretate.

În anul 2000, lui Vasile Iovu i-a fost conferit „Ordinul Republicii” și Premiul Naţional. În 2015, a fost distins cu Ordinul ”Meritul Cultural” al României. Vasile Iovu este cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *