UE / Nato

NATO ia decizii privind strategia de apărare şi descurajare a oricărei potenţiale ameninţări la adresa aliaţilor

NATO susţine găsirea unei soluţii politice în războiul din Siria, iar aliaţii vor analiza cererea Statelor Unite de a pune la dispoziţie avioane AWACS apentru coaliţia internaţională care luptă împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Miniştrii apărării vor decide întărirea prezenţei în estul Europei a forţei de apărare colectivă.

"Vom transmite un semnal puternic de apărare şi descurajare în faţa oricărei agresiuni sau intimidări. Adaptarea noastră este transatlantică. Am stabilit deja opt cartiere mai mici ale Alianţei în Europa pentru planificare, exerciţii şi întărirea capacităţilor", a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Vor fi luate decizii privind răspunsul Alianţei la războaiele hibride, care combină forţa militară convenţională cu atacurile cibernetice şi propaganda.

Miniştrii apărării vor analiza şi cererea Statelor Unite ca NATO să ofere avioane AWACS pentru coaliţia care luptă împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic.

Ambasadorul american la NATO, Douglas Lute, a vorbit despre ceea ce el a numit – tendinţele Rusiei de a încălca tratate internaţionale şi de a nu respecta frontierele trasate, enumerând cazurile Georgiei şi Ucrainei şi violarea spaţiului aerian al Turciei.

"Inteţionăm să transmitem clar un mesaj că nu vrem un război, dar nimeni nu vrea să se îndoiască de faptul că dacă acest conflict ne ameninţă, nu-l vom rezolva", a declarat Douglas Lute.

Ambasadorul american a confirmat şi prezenţa în cea de-a doua zi a reuniunii a unei delegaţii la nivel înalt a Arabiei Saudite, care va discuta cu miniştrii apărării.

România este reprezentată la reuniunea de două zile de către ministrul apărării Mihnea Motoc. 

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *