Actualitate

NATO, îngrijorată de activitatea crescută a submarinelor ruseşti din jurul cablurilor de Internet din Atlantic

Oficialii NATO spun că nivelul fără precedent de activitate rusească din apropierea liniilor de Internet constituie o „vulnerabilitate nouă pentru naţiunile NATO”.

„Vedem acum o activitate rusească subacvatică în vecinătatea cablurilor subacvatice aşa cum n-am mai văzut vreodată” a subliniat comandantul forţelor submarine NATO, Andew Lannon. „Rusia manifestă în mod clar un interes în infrastructura submarină deţinută de NATO” a adăugat oficialul.

„Vă puteţi imagina un scenariu în care aceste cabluri sunt tăiate sau întrerupte, ducând la un efect imediat şi potenţial catastrofic pentru economia noastră şi modul de viaţă?”, a declarat şeful forţelor aeriene Britanice, Stuart Peach.

Oficialul american a mai spus că submarinele ruseşti au fost observate „culegând informaţii subacvatice şi că nu pot spune cu certitudine dacă acestea au interacţionat sau nu cu cablurile NATO de sub apă.

„Ştim că aceste submarine auxiliare sunt proiectate să lucreze pe fundul oceanului şi că sunt transportate de o navă-mamă. Aceasta din urmă suntem de părere că poate fi echipată cu instrumente care pot manipula obiectele de pe fundul oceanului” a completat Lannon.

Săptămâna aceasta SUA au luat măsuri pentru a contracara influenţa Rusiei în străinătate, administraţia Trump autorizând pentru prima dată vânzarea armamentului defensiv către forţele militare din Ucraina, acestea luptându-se în Crimeea cu separatiştii pro-ruşi.

Tranzacţia totală va fi de peste 40 de milioane de de dolari, printre arme regăsindu-se rachete anti-tanc şi arme cu lunetă. Acordul va fi aprobat de Congres după o perioadă de aşteptare de 30 de zile.

De cealaltă parte, oficialii ruşi au declarat că decizia Statelor Unite de a înarma militarii ucrainieni este una periculoasă şi că va încuraja Kievul să folosească forţa.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *