Opinii și Editoriale

Nicicum nu e bine

Ba că sunt spălați pe creier, ba că sunt legionari, unde nu întorci capul cineva e deranjat de tinerii ortodocși. Am găsit o părere bine articulată despre acest subiect la prietenul și colegul din București, Silviu Dancu. Redau integral textul său:
„Zilele astea a fost la Iași un eveniment. IITO sau Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși. E un eveniment internațional, ajuns la a patra ediție (prima a fost la Baia Mare în 2014, apoi la Cluj, București și anul acesta la Iași). La anul se va ține la Sibiu (dacă am înțeles bine).

Au venit tineri aparținând de religia creștin ortodoxă din mai multe țări europene, dar și din Orientul Mijlociu sau din Africa. Programul a constat în dezbateri, în conferințe, concerte etc. Și a avut și un marș, care s-a desfășurat între Parcul Copou și Catedrala Mitropolitană.

Sunt unii care se arată „îngroziți” de imaginile tinerilor mergând pe stradă cu steaguri, port popular (deloc obligatoriu, – nici nu e folosit de majoritatea participanților) și alte detalii de acest gen. Imaginile cu pricina le aminteau nemijlocit de procesiunile legionare! Nu că le-ar fi văzut pe acelea altfel decât în niscai imagini de arhivă, dar uite-așa, ei le trăiesc intens, personal, în prezent.

Se ignoră taman dimensiunea internațională a evenimentului. Se ignoră că, prin chiar acest profil, discursul nu este nicidecum naționalist cât, mai degrabă, ecumenic (nu în sensul de „interconfesional”, ci în cel de „internațional”) al evenimentului.

Se ignoră faptul că și la catolici există manifestații similare.

Se ignoră faptul, că astfel de manifestări NU subliniază că a fi român înseamnă a fi ortodox, ci că, DIMPOTRIVĂ, a fi ortodox înseamnă a fi ȘI sârb, rus, ucrainean, bulgar, grec, etiopian, sirian, turc, albanez etc. De fapt, participanții au fost din România, Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Serbia, Albania, Macedonia, Franța, Germania, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, Marea Britanie, Elveția, Turcia, Iordania, Siria și din state africane. (A se observa absența notabilă a Rusiei – și a se aminti de tensiunea dintre patriarhiile de la București și Moscova – aviz celor care văd habarnist în BOR un agent al lui Putin).

Se ignoră faptul că, prin această componentă internațională, se subliniază că a fi ortodox nu înseamnă în mod automat a fi majoritar, ci dimpotrivă, înseamnă a fi minoritar într-o sumă de țări (precum în Albania, Franța, Germania, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, Marea Britanie, Elveția, Turcia, Iordania, Siria sau în mai toate statele africane).

Așadar, luăm un eveniment care subliniază dimensiunea internațională a credinței, care atrage atenția asupra comuniunii de credință dincolo de granițele politice, asupra comuniunii dincolo de culoarea pielii, de limbă și de locul de origine, și noi îl vedem ca promovând… naționalismul.

Luăm un eveniment care pune laolaltă tineri care împărtășesc aceeași credință, dar în contexte sociale, politice și geografice diferite, în care unii se bucură de condiția confortabilă de majoritar, în timp ce alții au de înfruntat provocările condiției de minoritar, iar noi vedem aici… legionarism. Pentru că sunt steaguri (chit că dintr-o sumă de state!) și pentru că au (unii!) costum popular!

Pe scurt, acei oameni îngroziți par a vedea în orice manifestare organizată în numele religiei ceva înfricoșător. În contextul în care, dacă-i întrebi, declară grăbiți că acceptă dreptul la religie și la exprimarea ei. Doar că – se pare – ar prefera ca cei care au o credință să o exprime mai puțin în mod public, organizat și mai mult în privat.

Hm, la cine am mai auzit, oare, opinia asta? Vorba ceea, intoleranții și ”…-fobii” nu sunt doar într-o singură parte.” 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *