Actualitate

Nicolae Capră, patronul echipei Petrolul Ploieşti, şi soţia sa, cercetaţi în dosarul în care e vizată şi societatea Romprest

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, în dosarul în care este vizată firma de salubrizare Romprest, controlată de omul de afaceri Florian Walter, au fost puşi sub urmărire penală Nicolae Capră, unul dintre finanţatorii echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, trimis în judecată de DIICOT într-un alt dosar de evaziune fiscală, şi soţia acestuia, Cristina Capră, inculpata şi ea în acel dosar, transmite Mediafax.

Conform surselor citate, în perioada 2012 – 2013, firma Romprest ar fi fost implicată într-un lanţ de tranzacţii comerciale fictive al căror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnări ilegale de TVA. Astfel, procurorii anchetează modul în care Romprest angaja forţă de muncă folosită în oraşele în care societatea are contracte pentru salubrizare cu autorităţile publice locale.

Potrivit aceloraşi surse, mare parte dintre angajaţii firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifică şi a deduce banii plătiţi muncitorilor, Romprest încheia contracte cu alte firme, care la rândul lor încheiau contracte cu alte societăţi, până se ajungea la ”un eşalon patru”.

”Eşalonul patru din aceste firme trimitea forţă de muncă către Romprest pe hârtie. Odată ce primea factură de intrare, Romprest urmă să plătească. Şi atunci eşalonul unu, adică Romprest, plătea către eşalonul doi, doi către trei şi firmele din eşalonul trei plăteau către eşalonul patru. Şi atunci firmele din eşalonul patru scoteau banii la sacoşă, invocând achiziţii de fier sau alte tranzacţii comerciale şi banii se întorceau la negru, cu sacoşă, la eşalonul unu, adică la Romprest. Cam acesta e mecanismul”, au declarat surse din rândul anchetatorilor.

Sursele citate mai spun că în acest lanţ comercial fictiv erau folosiţi oameni de încredere ai lui Florian Walter, care fie găseau administratori de firme dispuşi să între în acest lanţ comercial, fie înfiinţau firme în acest scop pe numele unor persoane dispuse să aibă calitatea de administrator în acte, în realitate firmele fiind controlate de apropiaţii lui Walter. În acest lanţ comercial au fost folosiţi administratori de firme cetăţeni ungari sau un administrator din Republica Moldova.

Unele dintre firmele implicate în acest lanţ comercial fictiv sunt administrate de unul dintre finanţatorii echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, Nicolae Capră, şi de soţia acestuia, Cristina Capră.

Conform anchetatorilor, relaţiile comerciale dintre firmele lui Capra şi cea a lui Walter nu au legătură cu forţă de muncă folosită de Romprest, ci cu materialele folosite. Astfel, Romprest ar fi cumpărat, fictiv, câteva mii de tone de clorură de sodiu de la o firma administrată de Cristina Capră, care achiziţionase, tot doar în acte, clorură de sodiu de la firma soţului ei, Nicolae Capră, care o cumpărase, la rândul sau, de altă firma controlată tot de el. Scopul tranzacţiei ar fi fost acela de a raporta în contabilitate cheltuieli pentru a reduce baza de impozitare.

Omul de afaceri Florian Walter va fi dus, miercuri, la audieri la DIICOT. Alături de acesta au fost puse sub urmărire penală alte 22 de persoane pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat. Alte peste 25 de persoane vor fi duse la audieri pentru a fi audiate, fără a fi puse însă sub urmărire penală, au mai spus anchetatorii.

Prejudiciul calculat în acest dosar este de 20 de milioane de euro, procurorii punând măsuri asigurătorii de 18 milioane de euro pe bunuri ce aparţin firmei Romprest, conform sursei citate.

Anchetatorii fac percheziţii, miercuri, la mai multe firme, între care societatea de salubrizare Romprest, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de aproximativ 4,5 milioane de euro, în acest caz fiind vizat şi omul de afaceri Walter Florian.

Conform unor surse judiciare, procurorii DIICOT şi poliţiştii Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate fac 28 de percheziţii în judeţele Prahova, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Satu Mare, Braşov şi Brăila, precum şi în Capitală.
sursa: ziuanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *