Astăzi 23 Octombrie 2017, Luni - Ultima actualizare la ora 19:07
Abonamente

Editorial 4 Ianuarie 2017, ora 09:22    Din editia print

Marime Font

Nimic de rău astăzi

Nimic de rău în aceste săptămâni care urmează. Așa ar face un popor care se cheamă creștin. Dar suntem în situația nu de a închide câte un ochi, ci de a ne lega ambii ochi, de a ne astupa urechile, de a ține o piatră în gură. Doar așa vom reuși să nu spunem nimic rău despre țara în care trăim, despre oamenii care ne conduc. 

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Trebuie să uităm că nu s-a recuperat miliardul, ba mai mult, să uităm că ni s-a pus nouă în cârcă. Ar trebui să nu ne amintim până pe 8 ianuarie de scumpirile care se țin lanț. Și, eventual, să ne gândim creștinește că împărăția noastră nu e din lumea aceasta și că singurul nostru împărat e Hristos. De Crăciun poate alegem, dacă putem, să nu vorbim nici în șoaptă despre nivelul nostru de trai.

Vom da dovadă de mare tărie de caracter, dacă vom reuși să uităm că Guvernul dă legi în favoarea lui, nu a noastră, sau că Igor Dodon e președintele ales care ne va vorbi la postul național de televiziune la trecerea dintre ani. El, președintele, care, înainte de a fi numit oficial, își cerea scuze rușilor pentru războiul din Transnistria!Cam dificil să ne bucurăm cum trebuie de îndrăgitele sărbători de iarnă. Tare mi-e teamă că la fiecare masă se vor auzi înjurături, ofuri, tânguiri de deznădejde. Pentru că situația moldovenilor e atât de disperată, că nu se mai pot abține: oriunde s-ar duce, orice ar sărbători, punctul culminant al discuției e mizeria politică. Ba mai mult, oamenii își strică prieteniile din cauza politicii. Își pierd liniștea și somnul.

Și cum ar fi fost ca noi să fi sărbătorit deja în Uniunea Europeană, cu salarii decente și brazi europeni? Cum ar fi fost ca în loc de amenințarea cu Istoria Moldovei a socialiștilor (în care, dacă nu știați, se menționează că moldovenii se trag din sârbi!!!), să ne fi cunoscut în sfârșit propria istorie, în care Moldova e una și aceeași pe ambele maluri ale Prutului, tot așa cum avem aceleași colinde, cum mergem cu capra, cu ursul, cu uratul și semănatul.

Însă vorba filosofilor antici: nu trăim cum vrem, trăim cum putem. Cu salarii mici, cu aceeași istorie falsificată și calculată pentru doar ultimele două secole, cu un Ștefan cel Mare transformat, nu doar în bani și bulevard, dar și în miză politică, la fel de ușor de socialiști, cât și - pe drept de data aceasta - de unioniști. Cu datorii la stat, făcute de către stat, cu oligarhi și corupți în fruntea țării, cu singura consolare a urătorilor îndrăzneți, care, măcar o zi în an, pot striga în gura mare pe străzi și pe ulițe frumoasele plugușoare, inventate pe loc, cu trimiteri politice clare.

Dar dacă asta nu vi se pare destul, ca să ne bucurăm cu adevărat, nu trebuie să ignorăm doar realitatea noastră, ci să uităm pentru o zi de războiul din Siria, de atentatele din Turcia, de victimele din Berlin.

Lumea e nesigură, viitorul e incert, sărăcia e condiția noastră. Și chiar și așa încă am forța să vă urez sărbători cu bucurii. 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Octombrie 2017, ora: 18:02

Câți bani a pierdut Starnet din cauza incendiului izbucnit duminică?

Câți bani a pierdut Starnet din cauza incendiului izbucnit duminică? Din editia print

Reprezentanții companiei Starnet au pierdut circa 7 milioane de lei în urma incendiului izbucnit în data de 22 octombrie la unul din cele două noduri principale de distribuție a internetului pentru clienții din toată Republica Moldova. Totodată, aceștia anunță că facturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2017, ora: 16:55

Ce a făcut Prinţul Charles la o oră după ce s-a născut Prinţul Harry

Ce a făcut Prinţul Charles la o oră după ce s-a născut Prinţul Harry

Acum, îşi iubeşte băieţii în egală măsură şi se bucură atunci când are ocazia să stea în prezenţa lor. Totuşi, situaţia nu a fost aşa încă de la naşterea lor. Într-un documentar prezentat de ”National Geographic”, Prinţesa Diana a...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 23 Octombrie 2017, de Răzvan Munteanu

Politica Rusiei de susținere a separatismului global: o armă cu 2 fețe

În ultimii ani, despre Federația Rusă s-a vehiculat în presa internațională ca despre cel mai mare susținător al mișcărilor secesioniste din Europa și nu numai.

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Credință fără învățătură?

Un om credincios poate atinge sfințenia independent de nivelul de școlarizare sau numărul de cărți citite. Rugăciunea e școala lui.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md