Astăzi 22 Ianuarie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 15:02
Abonamente

Editorial 4 Ianuarie 2017, ora 09:22    Din editia print

Marime Font

Nimic de rău astăzi

Nimic de rău în aceste săptămâni care urmează. Așa ar face un popor care se cheamă creștin. Dar suntem în situația nu de a închide câte un ochi, ci de a ne lega ambii ochi, de a ne astupa urechile, de a ține o piatră în gură. Doar așa vom reuși să nu spunem nimic rău despre țara în care trăim, despre oamenii care ne conduc. 

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Trebuie să uităm că nu s-a recuperat miliardul, ba mai mult, să uităm că ni s-a pus nouă în cârcă. Ar trebui să nu ne amintim până pe 8 ianuarie de scumpirile care se țin lanț. Și, eventual, să ne gândim creștinește că împărăția noastră nu e din lumea aceasta și că singurul nostru împărat e Hristos. De Crăciun poate alegem, dacă putem, să nu vorbim nici în șoaptă despre nivelul nostru de trai.

Vom da dovadă de mare tărie de caracter, dacă vom reuși să uităm că Guvernul dă legi în favoarea lui, nu a noastră, sau că Igor Dodon e președintele ales care ne va vorbi la postul național de televiziune la trecerea dintre ani. El, președintele, care, înainte de a fi numit oficial, își cerea scuze rușilor pentru războiul din Transnistria!Cam dificil să ne bucurăm cum trebuie de îndrăgitele sărbători de iarnă. Tare mi-e teamă că la fiecare masă se vor auzi înjurături, ofuri, tânguiri de deznădejde. Pentru că situația moldovenilor e atât de disperată, că nu se mai pot abține: oriunde s-ar duce, orice ar sărbători, punctul culminant al discuției e mizeria politică. Ba mai mult, oamenii își strică prieteniile din cauza politicii. Își pierd liniștea și somnul.

Și cum ar fi fost ca noi să fi sărbătorit deja în Uniunea Europeană, cu salarii decente și brazi europeni? Cum ar fi fost ca în loc de amenințarea cu Istoria Moldovei a socialiștilor (în care, dacă nu știați, se menționează că moldovenii se trag din sârbi!!!), să ne fi cunoscut în sfârșit propria istorie, în care Moldova e una și aceeași pe ambele maluri ale Prutului, tot așa cum avem aceleași colinde, cum mergem cu capra, cu ursul, cu uratul și semănatul.

Însă vorba filosofilor antici: nu trăim cum vrem, trăim cum putem. Cu salarii mici, cu aceeași istorie falsificată și calculată pentru doar ultimele două secole, cu un Ștefan cel Mare transformat, nu doar în bani și bulevard, dar și în miză politică, la fel de ușor de socialiști, cât și - pe drept de data aceasta - de unioniști. Cu datorii la stat, făcute de către stat, cu oligarhi și corupți în fruntea țării, cu singura consolare a urătorilor îndrăzneți, care, măcar o zi în an, pot striga în gura mare pe străzi și pe ulițe frumoasele plugușoare, inventate pe loc, cu trimiteri politice clare.

Dar dacă asta nu vi se pare destul, ca să ne bucurăm cu adevărat, nu trebuie să ignorăm doar realitatea noastră, ci să uităm pentru o zi de războiul din Siria, de atentatele din Turcia, de victimele din Berlin.

Lumea e nesigură, viitorul e incert, sărăcia e condiția noastră. Și chiar și așa încă am forța să vă urez sărbători cu bucurii. 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 22 Ianuarie 2018, de Răzvan Munteanu

Mass-media și securitatea națională. Lecția Belarusului

„Ucrainizarea” ar putea deveni o amenințare și pentru alte țări din regiune

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md