Social

Noi modificări la modul de eliberare a certificatului de concediu medical

Angajaţii cărora li se eliberează certificat de boală pe un termen de şase zile, îl pot prelungi pentru o perioadă de pînă la zece zile, iar în cazurile tratamentelor de durată – pînă la 30 de zile. Aceasta, dar şi alte modificări cu privire la modul de eliberare a certificatului de concediu medical au fost aprobate astăzi de Guvern.

Potrivit proiectului de hotărîre, părinţii pot beneficia de certificat pentru îngrijirea copilului bolnav, dacă acesta are vîrsta de pînă la zece ani, şi nu pînă la şapte ani cum era prevăzut pînă în prezent. Certificatul se eliberează mamei sau tatălui pe o durată ce nu depăşeşte 14 zile, iar în caz că copilul are nevoie de îngrijiri pentru o perioadă mai lungă, certificatul se eliberează pentru 30 de zile.

Certificatul pentru concediu de maternitate se eliberează în a 30-a săptămînă de sarcină, pe o durată de 126 zile. Conform noilor modificări, în cazul sarcinii cu doi feţi, certificatul se eliberează la 30 de săptămîni de sarcină pentru o perioadă de 140 de zile calendaristice (70 zile – concediu prenatal; 70 zile – concediu postnatal).

În cazul sarcinii cu trei şi mai mulţi feţi, certificatul pentru concediul de maternitate se eliberează la termenul de 24 de săptămîni de sarcină, pentru durata totală de 182 de zile calendaristice (112 zile – concediu prenatal şi 70 zile – concediu postnatal).

Certificatul de concediu medical nu se eliberează în cazurile cînd persoana şi-a cauzat premeditat daune sănătăţii, şi-a pierdut capacitatea de muncă în urma comiterii unei crime, a urmat un tratament forţat, a neglijat serviciile medicale sau de reabilitare care i-au stat la dispoziţie ş.a.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *