Actualitate

Numărul spitalelor ar putea fi redus de la 71 la 19

Potrivit documentului, 4 instituții vor fi spitale centrale, 11 – regionale, 2 – speciale, unul pentru îngrijire cronică și un spital universitar.

Totodată, Republica Moldova va fi împărțită în 11 regiuni de sănătate, unde vor funcționa cele 11 spitale regionale. Autoritățile promit că fiecare pacient va avea în apropierea sa un spital, pe o rază de cel mult 70 de km sau o oră de deplasare. De asemenea, se prevede reducerea numărului de locuri în spitalele din Republica Moldova, de la aproape 17 mii la 13 mii, iar unele servicii, precum cele de asistență medicală la naștere, vor fi prestate doar de spitalele regionale, astfel că autoritățile își propun să achiziționeze anual câte 100 de ambulanțe noi.

Reorganizarea sectorului spitalicesc va demara în luna iulie 2017 şi se va finaliza în 2024. Reforma va fi implementată cu suportul Guvernului și partenerilor internaționali.

În prezent, în Republica Moldova funcționează 71 de spitale publice. Dintre acestea, doar 15 se subordonează Ministerului Sănătății. Celelalte instituții sînt gestionate de autoritățile publice locale și centrale.

Timpul.md 


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *