Cultură

O carte despre ghetoul din Chişinău a fost lansată la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei

Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Culturii în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Muzeul Național de Istorie a Moldovei. La manifestare au participat ministrul Culturii Monica Babuc, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Lilian Darii, ambasadorul SUA în R. Moldova, James Pettit, autorul cărţii Paul A. Shapiro, istorici, muzeografi, scriitori şi ziarişti.

Ambasadorul SUA în R. Moldova, James Pettit, a declarat că misiunea diplomatică este onorată să fie parteneră în organizarea unui asemenea eveniment. ”Aceasta nu este doar o carte, ci un omagiu tuturor celor care au avut de suferit de pe urma Holocaustului”, a spus diplomatul.

Ministrul Culturii, Monica Babuc, a amintit, între altele, că în anul 2015, printr-o decizie a Guvernului, în R. Moldova a fost instituită o nouă zi comemorativă – Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Potrivit oficialului, drama evreilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial trebuie cunoscută de către noile generaţii, pentru ca aceasta să nu se mai repete niciodată. În context, ministrul a declarat că la Chişinău va fi deschis un muzeu al Holocaustului.

Solicitat de MOLDPRES, Paul A. Shapiro a menţionat că volumul cuprinde 49 de documente despre masacrul evreilor din anii 1942-1942 din Basarabia, iar în cele 300 de pagini ale cărţii sunt citate circa 500 de documente dintre mii din cele existente, descoperite în arhivele din România şi R. Moldova.

Paul A. Shapiro este Director de Afaceri Internaționale și Director Emeritus al Centrului Jack, Joseph și Morton Mandel pentru Studii Avansate despre Holocaust, de la Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite. Este autorul unor studii despre politica și fascismul din România interbelică. A fost membru al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România și membru al echipelor de conducere ale periodicelor Journal of International Affairs și Problems of Communism. 

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *