Internațional

O compania majoră din Germania este acuzată că joacă de partea ruşilor

Sediul companiei germane Siemens din Munchen este în fierbere din cauza ştirilor de la Moscova: Siemens ar fi încălcat sancţiunile occidentale şi a livrat turbine de gaze pentru noile centrale electrice din Crimeea, scrie ziarul german Frankfurter Allgemeine.

Turbinele ar fi fost construite chiar la întreprinderea deţinută în comun de Siemens cu partenerul sau rus.

Siemens afirmă într-o declaraţie oficială „că respectă decizia de a impune sancţiuni şi, desigur, îndeplineşte toate condiţiile”.

Cu toate acestea, potrivit influentului ziar „Vedomosti”, primul contract privind furnizarea uneia din cele 4 turbine pentru centralele electrice în construcţie în Peninsula Taman, situată pe malul opus al Crimeei, dincolo de strâmtoarea Kerci, la doar 20 km de coasta Crimeii, a fost deja semnat. Cumpărător este o filiala a concernului de stat „Rostec” – „Tekhnopromexport”. Ultima, potrivit Vedomosti, intenţionează să transporte echipamentul în Crimeea.

Aceeaşi „Tekhnopromexport” este antreprenor general pentru construirea noilor centrale electrice în Crimeea.energie electrică

Existenţa unui astfel de contract, care implică furnizarea de turbine pentru Taman, a fost confirmată atât de „Tekhnopromexport”, cât şi de Siemens. Această din urmă nu a dezvăluit însă detaliile cu privire la contractul semnat. Dar, aşa cum a aflat ziarul din surse apropiate partenerilor germano-ruşi, nu există niciun indiciu că turbină va fi utilizată în alte scopuri decât cele specificate în contract. În plus, de regulă, contractele sunt elaborate în aşa fel încât schimbarea locului de funcţionare a produsului livrat este permisă numai cu acordul scris al concernului Siemens (!).

Între timp, problema alimentării cu energie a Crimeei este de-a dreptul arzătoare pentru Rusia. În prezent, în orele de vârf, Crimeea este asigurată în proporţie de 70-90% cu energie electrică din Ucraina. Prin urmare, autorităţile ruse doresc să înceapă cât mai repede livrările de gaze şi curent electric în Crimeea. În plus, Kremlinul vrea să construiască în peninsula două centrale electrice care vor lucra pe gaz. Rusia, potrivit experţilor, poate produce singură turbine cu gaz pentru centralele electrice, dar acestea nu sunt la fel de eficiente şi ieftine comparativ cu cele străine. De fapt, ruşii nu mai folosesc turbine de producţie rusească nici măcar în propriile centrale.

Conform planurilor actuale, centralele electrice ar trebui să alimenteze Crimeea deja din 2017. Dar, în afară de penuria de tehnologie mai există şi problema finanţării. Ministrul energiei a estimat costul construcţiei infrastructurii energetice în Crimeea la 72 de miliarde de ruble (1,3 miliarde dolari la cursul actual). Dar din cauza devalorizării rublei, costul de construcţie a crescut semnificativ, iar băncile de stat din Rusia, de teamă unor noi posibile sancţiuni, nu vor să lucreze direct în Crimeea. Totodată, în bugetul actual, pentru construcţia celor două centrale au fost alocate doar 25 de miliarde de ruble.
 
Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *