Astăzi 25 Noiembrie 2017, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 10:52
Abonamente

Opinii & Editoriale 16 Februarie 2017, ora 07:30    Din editia print

Marime Font

O expoziție a pancartelor

Protestele din România au uimit o lume întreagă. La Super Bowl - cel mai urmărit eveniment sportiv din America - un senator american spunea că nu poate să nu urmărească ce se întâmplă în România.

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Cunoscutul artist, poate printre cei mai iubiți muzicieni armeni din lume, Serj Tankian își exprima uimirea și respectul pentru mișcarea anticorupție din România. De la BBC la Euro News, ba chiar până la Al Jazeera (unde a putut fi observat printre protestatari și scriitorul Radu Vancu), televiziunile internaționale au transmis reportaje ample. Traducătorul norvegian Steinar Lone posta în rețelele de socializare imnul României, provocând emoții. De la Mircea Cărtărescu la Mihai Șora (care a împlinit recent 100 de ani), de la tinerii scriitori la tinerii artiști, toți erau în stradă și toți aveau mesaje, multe dintre ele de-a dreptul spectaculoase.

Artistul Dan Perjovschi a sugerat la un moment dat că ar trebui păstrate aceste pancarte. Apoi am revăzut ideea și la alte persoane. Și m-am gândit că ar fi excelent. De la cele incredibil de haioase (un câine care avea la gât o pancartă pe care scria „îmi vine să urlu”) sau cele cu rime perfecte („DNA / să vină să vă ia”), la cele cu final neașteptat („foaie verde și o lalea / jos guvernul”) sau la jocuri de cuvine („jos guviermii”), dar și la cele extrem de dureroase ca scandarea din Timișoara, legată de 1989 („păcat, păcat, / de sângele vărsat”) - strada din România a arătat ca o mare expoziție cu elemente de artă conceptuală, pop art, performance ș.a.Când m-am întrebat ce eveniment cultural sau ce carte aș putea să vă recomand în această săptămână, doar pancartele din România îmi rulau în minte și mi-am spus că există întotdeauna o formă de artă care ne scapă, care trece pe lângă noi. Trebuie doar să fim atenți. Deci nu mă mir deloc că muzeele și galeriile din Cluj au început deja să colecționeze pancartele protestelor.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Noiembrie 2017, ora: 11:29

VIDEO / Iohannis îl pune la punct pe Dodon: Ce spune despre vizita în Republica Moldova

VIDEO / Iohannis îl pune la punct pe Dodon: Ce spune despre vizita în Republica Moldova Din editia print

Aflat la cel de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, organizat la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit şi despre invitaţia controversată primită din partea preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Întrebat de jurnalişti dacă va onora invitaţia, şeful...

( ) Citeşte tot articolul


Bună Dimineața 24 Noiembrie 2017, de Ana Marchitan

Sexul „anti-Chirtoacă” și politica moldovenească

Declinul Partidului Liberal a început încă la sfârșitul anului trecut. De atunci, pas cu pas, fracțiunea se îndreaptă încet, dar sigur, sper hăul politicii moldovenești.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 23 Noiembrie 2017, de Dan Nicu

Chişinău, cetate de necucerit pentru socialişti

Oamenii lui Igor Dodon nu au reuşit nici de această dată să-şi instaureze controlul asupra Chişinăului. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pierde un important atu în disputa cu UE. Și nu numai!

Cu mai puțin de o lună în urmă, în Turcia era anunțată lansarea rutei feroviare ce leagă capitala Azerbaidjanului, Baku, de cea a Georgiei, Tbilisi, cu orașul turc Kars, denumită generic BTK.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 23 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

O, țară tristă, plină de... mister

Moto:  „Rămâne mut Serafim și se uită lung în urma celor ce se duc (cu boul, la pravlenie - n.n.). Se mai gândește: „Hm... Toate le pricep eu, Doamne, da „oare cum mi l-au prins ei de coarne?” (V. Vasilache „Povestea cu cocoșul roșu”)

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md