Astăzi 21 Noiembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:52
Abonamente

Opinii & Editoriale 9 Ianuarie 2017, ora 08:47    Din editia print

Marime Font

O lectură la gura sobei

De multe ori citesc câte o carte foarte bună pe care o recomand cu drag, însă din pricina legislației privind importul de carte românească, mă trezesc în situația de a vorbi despre o carte la care nu aveți acces. Cu mult noroc o găsiți în biblioteci, iar alteori trebuie să apelați la prieteni sau să o procurați singuri din România. Tocmai de aceea cu câteva luni în urmă salutam apariția librăriei online elefant.md.

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Astăzi însă am plăcerea de a vă recomanda o carte apărută în R. Moldova, la Editura „Cartier”, pe care fiecare doritor o poate găsi cu ușurință. Jurnalista Tatiana Țîbuleac, pe care ar trebui să o numesc și scriitoare, a publicat un roman (a doua sa carte) care reușește să își surprindă cititorii. „Vara în care mama a avut ochii verzi” e un roman bine scris ce povestește, din perspectiva fiului, drama unei familii.

Deși întâlnim o poveste a imigranților, nu putem spune că e vorba de un tipar, ci mai degrabă de istoria particulară a unui tânăr pictor, cu serioase probleme medicale, care evoluează de la ura împotriva mamei la dragostea redescoperită, odată cu maturizarea lui forțată, dictată de boala ei.
Duritatea așteptată de la un astfel de personaj, un pictor bolnav psihic, e atent construită de autoare, care nu se eschivează printr-o apelare la eufemisme. Totodată nu lipsesc nici momentele duioase, aproape romantice, previzibile într-o vară marcată de dramatism, dar petrecută totuși într-un decor idilic. Deși poate părea excesivă evoluția sentimentală a tânărului, pierderea adolescenței produce în cei mai mulți acest miracol. Dacă primele capitole urmăresc mai mult starea tânărului, stabilirea în sudul Franței mută accentul pe povestirea propriu zisă, trecerea zilelor luând locul stării sufletești a tânărului.Romanul se sfârșește destul de brusc, lăsând senzația că nu a fost spus totul, însă creionează în cele 160 de pagini personaje puternice, o societate vie și stări cu care cititorul se poate autentifica. Tatiana Țîbuleac dă dovadă de o mână sigură, reușind să creeze o lume credibilă, într-o carte în care tehnicile narative nu sunt deloc stângace. Descrierea, comparațiile, grija la detalii, spiritul de observație, vocea narativă — demonstrează talentul de prozatoare al autoarei, departe de reportajul succint și sumar întâlnit la un număr mare de jurnaliști care se hotărăsc la un moment dat să îmbrățișeze ficțiunea.

Vă recomand această lectură cu siguranța că ea nu vă va dezamăgi.


 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md