Astăzi 19 Septembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:24
Abonamente

Opinii & Editoriale 9 Ianuarie 2017, ora 08:47    Din editia print

Marime Font

O lectură la gura sobei

De multe ori citesc câte o carte foarte bună pe care o recomand cu drag, însă din pricina legislației privind importul de carte românească, mă trezesc în situația de a vorbi despre o carte la care nu aveți acces. Cu mult noroc o găsiți în biblioteci, iar alteori trebuie să apelați la prieteni sau să o procurați singuri din România. Tocmai de aceea cu câteva luni în urmă salutam apariția librăriei online elefant.md.

a

 

Ştiri pe scurt

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Astăzi însă am plăcerea de a vă recomanda o carte apărută în R. Moldova, la Editura „Cartier”, pe care fiecare doritor o poate găsi cu ușurință. Jurnalista Tatiana Țîbuleac, pe care ar trebui să o numesc și scriitoare, a publicat un roman (a doua sa carte) care reușește să își surprindă cititorii. „Vara în care mama a avut ochii verzi” e un roman bine scris ce povestește, din perspectiva fiului, drama unei familii.

Deși întâlnim o poveste a imigranților, nu putem spune că e vorba de un tipar, ci mai degrabă de istoria particulară a unui tânăr pictor, cu serioase probleme medicale, care evoluează de la ura împotriva mamei la dragostea redescoperită, odată cu maturizarea lui forțată, dictată de boala ei.
Duritatea așteptată de la un astfel de personaj, un pictor bolnav psihic, e atent construită de autoare, care nu se eschivează printr-o apelare la eufemisme. Totodată nu lipsesc nici momentele duioase, aproape romantice, previzibile într-o vară marcată de dramatism, dar petrecută totuși într-un decor idilic. Deși poate părea excesivă evoluția sentimentală a tânărului, pierderea adolescenței produce în cei mai mulți acest miracol. Dacă primele capitole urmăresc mai mult starea tânărului, stabilirea în sudul Franței mută accentul pe povestirea propriu zisă, trecerea zilelor luând locul stării sufletești a tânărului.Romanul se sfârșește destul de brusc, lăsând senzația că nu a fost spus totul, însă creionează în cele 160 de pagini personaje puternice, o societate vie și stări cu care cititorul se poate autentifica. Tatiana Țîbuleac dă dovadă de o mână sigură, reușind să creeze o lume credibilă, într-o carte în care tehnicile narative nu sunt deloc stângace. Descrierea, comparațiile, grija la detalii, spiritul de observație, vocea narativă — demonstrează talentul de prozatoare al autoarei, departe de reportajul succint și sumar întâlnit la un număr mare de jurnaliști care se hotărăsc la un moment dat să îmbrățișeze ficțiunea.

Vă recomand această lectură cu siguranța că ea nu vă va dezamăgi.


 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Septembrie 2017, ora: 15:00

Cine îi face STATUIE lui KALAŞNIKOV

Cine îi face STATUIE lui KALAŞNIKOV Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 19 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ethno Jazz festival

Aflat deja la cea de a XVI-a ediție, Ethno Jazz Festival a ajuns să fie unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Moldova. Ediția actuală va aduce pe scenă participanți din Franţa, Germania,

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Imposibilul Filat și tejghetarii de opinii

Fenomenul „jurnalismului plătit” există; într-un capitalism sălbatic în care valoarea supremă este banul, unde totul se vinde și se cumpără, nu poate să nu existe și un comerț cu opinii.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Reconcilierea unirilor

Duminica trecută am fost invitat la Congresul al II-lea al Partidului Acțiune și Solidaritate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Se poate trăi și din romantism

După cum deputații PLDM au elaborat un proiect de lege privind modificarea art. 13 din Constituție pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română” și fac apel către toate fracțiunile din legislativ să...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Dan Nicu

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

Primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Septembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pregătește ocuparea militară a Belarusului

Exercițiile militare Zapad-2017, realizate de către Federația Rusă împreună cu Belarus, și cunoscute ca cele mai ample manevre de acest tip realizate de Moscova după sfârșitul războiului rece au fost și sunt amplu dezbătute în presa occidentală.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Codul Educației, Lupu și treuca puterii

…Nu m-aș mira deloc dacă aș afla că în fruntea unei școli din Moldova e director unul care a fost numit în funcție încă în timpul lui Brejnev sau și mai și – că acesta are acasă Biblia cu autograf de la Autor.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Pavel Păduraru

Cum ar trebui să protestăm

Consiliul Marii Adunării Naţionale a invitat cetăţenii să iasă în această duminică la un protest de amploare în faţa Parlamentului, pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de acţiunile actualei guvernări şi pentru a sensibiliza instituţiile internaţionale asupra stării de fapt a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 14 Septembrie 2017, de Ana Gabor

Roșu socialisto-dodonist

Îmi pare rău de culoarea roșie a trandafirilor, dar și a altor flori. Despre maci nu spun nimic: roșul lor în câmp e o poveste, dar pare-mi-se că socialiștii lui Dodon au gustat din macul roșu după ce i-au căzut petalele...  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Liste de lecturi

În fiecare septembrie elevii sunt din nou în atenția tuturor. Un nou an școlar, noi provocări, liste de teme și lecturi. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Politici etnolingvistice: cazul Cataloniei (IV)

Catalonia (în catalană Catalunya, în spaniolă Cataluña) este o comunitate autonomă a Spaniei, situată în extremitatea de nord-est a Peninsulei Iberice. Capitala și cel mai mare oraș al regiunii este Barcelona, al doilea cel mai populat municipiu din Spania.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 1 Septembrie 2017, de Marin Basarab

Violul este ok

„Violul este ok”, vorbeau sătenii pe la margini de drumuri și prin baruri, și oricum destrăbălata ceea umbla toată ziua beată cu țâțele la vedere, a căutat-o. Iar cei 4 băieți îs gospodari dom-le, muncitori, ce vină au ei că le-a apărut asta în cale?

() Citeşte tot articolul