Economie

O premieră şi o avertizare de la Banca Naţională

Astfel Comitetul executiv al BNM a adoptat următoarea hotărâre:
1. Se menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 8% anual.
2. Se mențin ratele de dobândă:
– la creditele overnight la nivelul actual de 11% anual;
– la depozitele overnight la nivelul actual de 5% anual.

3. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40% din baza de calcul.

4. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14% din baza de calcul.

Potrivit BNM, decizia respectivă a fost luată în baza celor mai recente analize și evaluări macroeconomice, a noilor asumări aferente rundei curente de prognoză, precum și a necesității de a estima impactul acțiunii anterioare de politică monetară.

Se atestă premise pentru temperarea activității economice

În același timp, se conturează premise de temperare a activității economice, o diminuare a presiunilor inflaționiste pe termen mediu și se constată aprecierea reală a monedei naționale, susţine instituţia. BNM estimează deviația PIB în palierul negativ pentru primele patru trimestre, ulterior înregistrând valori pozitive nesemnificative până la finele orizontului de prognoză. Plasarea activității economice sub nivelul său de echilibru în Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator al BNM a citit în direct decizia de politică monetară primele patru trimestre va determina presiuni dezinflaționiste din partea cererii agregate și, respectiv, ușor inflaționiste în cealaltă parte a prognozei.

Conform prognozei actuale, rata anuală a inflației va continua să înregistreze un nivel înalt și în trimestrul III 2017, după care va coborî rapid spre limita inferioară a intervalului de variație a țintei. Inflația va reveni în intervalul de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta de 5% în trimestrul I 2018 și se va menține în cadrul acestuia până la finele orizontului de prognoză, preponderent în proximitatea limitei inferioare. Rata medie anuală a inflației pentru anii 2017 și 2018 va înregistra 6.5 și, respectiv, 4.4%, prognozează BNM 

Continuarea o găsițu pe Mold-street

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *