Astăzi 22 Noiembrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la 21 Noiembrie 2017
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Politică 17 Iunie 2017, ora 08:00

OFICIAL: Comisia de la Veneția evaluează CRITIC proiectul de modificare a sistemului electoral

Marime Font

Comisia de la Veneția evaluează critic proiectul de modificare a sistemului electoral în Republica Moldova, potrivit unui comunicat al instituției. De asemenea, experții Comisiei formulează critici și în privința unui proiect al președintelui Igor Dodon privind sporirea împuternicirilor șefului statului, Autoritățile de la Chișinău fac referire la dreptul suveran al Republicii Moldova de a-și stabili sistemul electoral.

Comisia de la Veneția care s-a întrunit astăzi în sesiune menționează că proiectul de modificare a sistemului electoral nu poate fi considerat ca fiind susținut printr-un consens larg, așa cum prevedea una din principalele condiții. De asemenea, modificarea ridică "preocupări semnificative", inclusiv riscul ca deputații aleși în circumscripții uninominale să fie vulnerabili în fața intereselor de afaceri, se arată în comunicatul difuzat de

Comisia de la Veneția. De asemenea, instituția își exprimă îngrijorarea că ar putea exista presiuni politice asupra Comisiei Electorale Centrale și notează că nu există criterii clar stabilite privind organizarea votului în regiunea transnistreană și în afara Republicii Moldova.
Președintele Parlamentului Andrian Candu, care a participat la ședința Comisiei a declarat la Publika TV că autoritățile și-au asumat să implementeze recomandările Comisiei. În același timp, el a reiterat că este dreptul Republicii Moldova să decidă în privința sistemului electoral pe care îl va aplica.Chiar dacă este dreptul suveran al statelor să decidă în privința sistemului electoral, în cazul în care Republica Moldova nu va ține cont de recomandările Comisiei va avea de suferit imaginea sa pa plan extern, a comentat pentru Radio Chișinău expertul Pavel Postică de la Promo-Lex, organizație specializată în legislația electorală și monitorizarea campaniilor electorale.
De asemenea, Comisia de la Veneția a emis un aviz critic față de proiectul lui Igor Dodon de modificare a Constituției prin care să fie extinse prerogativele șefului statului în privința dizolvării Parlamentului.

Parlamentul Republicii Moldova a votat la începutul lunii mai, în prima lectură un proiect de lege care prevede instituirea sistemului electoral mixt în care jumătate din deputați să fie aleși în continuare pe liste de partid, iar jumătate în circumscripții uninominale. Inițiativa a fost votată de deputații democrați aflați la guvernare și aliaților lor din grupul popular-european, precum și de socialiști, susținători ai lui Igor Dodon. Votarea acestui document a provocat proteste ale societății civile și ale partidelor de opoziție care susțin că între socialiști și democrați ar exista o înțelegere ascunsă, iar modificarea sistemului electoral ar favoriza cele două partide.

Sursa: radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2017, ora: 16:41

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Viata nu aduce intotdeauna numai surprize placute, ci vine si cu doza sa de amar. Trei dintre zodii vor trai pe pielea lor nefericirea, in 2018. Si vorbim despre necazuri in dragoste, care duc la rupturi definitive.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul