Astăzi 25 Septembrie 2017, Luni - Ultima actualizare la ora 14:28
Abonamente

Politică 17 Iunie 2017, ora 08:00

OFICIAL: Comisia de la Veneția evaluează CRITIC proiectul de modificare a sistemului electoral

Marime Font

Comisia de la Veneția evaluează critic proiectul de modificare a sistemului electoral în Republica Moldova, potrivit unui comunicat al instituției. De asemenea, experții Comisiei formulează critici și în privința unui proiect al președintelui Igor Dodon privind sporirea împuternicirilor șefului statului, Autoritățile de la Chișinău fac referire la dreptul suveran al Republicii Moldova de a-și stabili sistemul electoral.

Comisia de la Veneția care s-a întrunit astăzi în sesiune menționează că proiectul de modificare a sistemului electoral nu poate fi considerat ca fiind susținut printr-un consens larg, așa cum prevedea una din principalele condiții. De asemenea, modificarea ridică "preocupări semnificative", inclusiv riscul ca deputații aleși în circumscripții uninominale să fie vulnerabili în fața intereselor de afaceri, se arată în comunicatul difuzat de

Comisia de la Veneția. De asemenea, instituția își exprimă îngrijorarea că ar putea exista presiuni politice asupra Comisiei Electorale Centrale și notează că nu există criterii clar stabilite privind organizarea votului în regiunea transnistreană și în afara Republicii Moldova.
Președintele Parlamentului Andrian Candu, care a participat la ședința Comisiei a declarat la Publika TV că autoritățile și-au asumat să implementeze recomandările Comisiei. În același timp, el a reiterat că este dreptul Republicii Moldova să decidă în privința sistemului electoral pe care îl va aplica.Chiar dacă este dreptul suveran al statelor să decidă în privința sistemului electoral, în cazul în care Republica Moldova nu va ține cont de recomandările Comisiei va avea de suferit imaginea sa pa plan extern, a comentat pentru Radio Chișinău expertul Pavel Postică de la Promo-Lex, organizație specializată în legislația electorală și monitorizarea campaniilor electorale.
De asemenea, Comisia de la Veneția a emis un aviz critic față de proiectul lui Igor Dodon de modificare a Constituției prin care să fie extinse prerogativele șefului statului în privința dizolvării Parlamentului.

Parlamentul Republicii Moldova a votat la începutul lunii mai, în prima lectură un proiect de lege care prevede instituirea sistemului electoral mixt în care jumătate din deputați să fie aleși în continuare pe liste de partid, iar jumătate în circumscripții uninominale. Inițiativa a fost votată de deputații democrați aflați la guvernare și aliaților lor din grupul popular-european, precum și de socialiști, susținători ai lui Igor Dodon. Votarea acestui document a provocat proteste ale societății civile și ale partidelor de opoziție care susțin că între socialiști și democrați ar exista o înțelegere ascunsă, iar modificarea sistemului electoral ar favoriza cele două partide.

Sursa: radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2017, ora: 11:45

Trei minori reținuți după ce au furat un automobil parcat pe o stradă din Chișinău

Trei minori reținuți după ce au furat un automobil parcat pe o stradă din Chișinău

 Trei minori au fost reținuți de poliție după ce ar fi furat o mașină de la niște locuitori ai orașului Chișinău.

Citeşte tot articolul

Ultima oră 25 Septembrie 2017, ora: 11:06

CUTREMUR de 4,3 în VRANCEA

CUTREMUR de 4,3 în VRANCEA

Un cutremur de 4,3 pe Richter s-a produs, luni, în zona seismică Vrancea, anunță INFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2017, ora: 09:03

CEAȚĂ și maxime de 16 grade. Noaptea, temperatura va coborî sub 5 grade. Cum va evolua vremea în Chișinău în următoarele 10 zile / INFOGRAFIC

CEAȚĂ și maxime de 16 grade. Noaptea, temperatura va coborî sub 5 grade. Cum va evolua vremea în Chișinău în următoarele 10 zile / INFOGRAFIC

Prognoza meteo pentru astăzi ested e cer variabil, noaptea şi dimineaţă izolat va fi ceaţă. Presiunea atmosferică va fi normală. În cursul nopţii, în nord se aşteaptă 8 grade, iar ziua vor fi 22 de grade.

( ) Citeşte tot articolul


Constantin Tănase 25 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Să i-o spui lui mutu

Eu sincer nu aș vrea ca să mai fim prostiți o dată de cel care acum ni se prezintă drept „al nostru Vlad Filat”. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Gândul la moarte – sănătatea sufletului?

Probabil unii dintre voi știți că Sfinții Părinți ne-au îndemnat întotdeauna să fim cu gândul la moarte ca să ne păzim sufletele. 

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Septembrie 2017, de Pavel Păduraru

Mica adunare socialistă din Cahul, Bălți și Anenii Noi

Și atunci când zic că n-am să mai scriu despre Igor Dodon întotdeauna greșesc, pentru că intemperiile politice create de către el nu au sfârșit. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Septembrie 2017, de Ana Gabor

Suntem ca niște nasturi prost încheiați...

Tabloul politic din R. Moldova din ultima vreme îmi amintește de versul „Ce ne unește, ne și desparte". 

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ce înseamnă de fapt toleranța religioasă

Într-un context în care creștinismul tinde să devină marele bau-bau al unei civilizații care nu se mai poate înțelege pe sine și în care musulmanii sunt percepuți victime și călăi în aceeași frază, ajungem să confundăm globalismul cu ideologia (comunistă) a egalizării,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

…Peste patria-nspumată (Eseu post-modernist)

…Peste patria-nspumată Vestitorul de furtună duhul răzvrătirii cântă; satele din R. Moldova fac folclor apocaliptic despre zâne preafrumoase care pleacă-n istanbuluri pe dolari să-și vândă trupul; moși cu albe-dalbe plete exorcism comit în public, invocând lupta de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Irina Tabaranu

Ajutați-o pe Moldova 1 să-și îndeplinească obligațiile...

Protestul de duminică a avut un traseu mai neobișnuit. Dacă până acum erau pichetate doar sediile unor partide sau unele instituții de stat, de data aceasta PAS și PPDA au hotărât să meargă și la sediul postului public Moldova1, televiziunea „poporului”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ethno Jazz festival

Aflat deja la cea de a XVI-a ediție, Ethno Jazz Festival a ajuns să fie unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Moldova. Ediția actuală va aduce pe scenă participanți din Franţa, Germania,

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Imposibilul Filat și tejghetarii de opinii

Fenomenul „jurnalismului plătit” există; într-un capitalism sălbatic în care valoarea supremă este banul, unde totul se vinde și se cumpără, nu poate să nu existe și un comerț cu opinii.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Reconcilierea unirilor

Duminica trecută am fost invitat la Congresul al II-lea al Partidului Acțiune și Solidaritate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Dan Nicu

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

Primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md