Politică

Oficial german: În acest moment în UE nu există interes pentru conflictul transnistrean

De la începutul anului, Germania a preluat preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care este unul din mediatorii conflictului transnistrean.

„Problema pe care o văd este că atenţia principală va fi concentrată pe Rusia în Ucraina, în regiunea Donbas, şi eu cred că preşedinţia germană va încerca să folosească OSCE pentru a găsi soluţii împreună cu ruşii pe Donbas şi Ucraina în general. Şi acest lucru va ocupa toată atenţia preşedinţiei, în detrimentul altor conflicte, cum ar fi cel din Transnistria sau cele din Caucaz”, a apreciat Stefan Meister.

Expertul menţionează că în acest moment conflictul transnistrean pur şi simplu acesta nu mai este o prioritate. „Atunci când se va lucra pe conflictul din Ucraina, acest lucru va solicita toată atenţia. Aşadar, am anumite dubii cu privire la doza de efort şi energie care vor fi investite în conflictul transnistrean”, a opinat Stefan Meister.

Expertul e de părere că în politică se lucrează pe conflictul care are loc imediat în acest moment şi care este cu adevărat fierbinte. Deci, acum toată atenţia este pe Ucraina de est, inclusiv pentru că Germania a investit foarte mult în găsirea unei soluţii şi pentru a fi un lider în acest proces.

Stefan Meister e de părere că dacă Ucraina se va stabiliza, va deveni mai europeană şi va decide să se integreze în UE şi în Zona de liber schimb cu Uniunea Europeană, acest lucru va fi un beneficiu pentru Moldova. Va fi un factor pozitiv, va fi mult mai simplu de controlat frontierele şi de construit un sistem solid. 

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *