UE / Nato

Oficial rus: Capacităţile NATO mobilizate în Europa de Est transformă unele ţări în linii de front

Suplimentarea capacităţilor militare NATO "comportă riscuri evidente pentru securitatea europeană şi mai ales pentru Tratatul Rusia-NATO, care include clauze pentru limitarea capabilităţilor militare. Începând de la summitul NATO din Ţara Galilor (desfăşurat în 2014 – n.red.), toate reuniunile ministeriale NATO s-au desfăşurat, în mod stereotipic şi regretabil, fără semnale pozitive pentru relaţia Alianţei cu Rusia. În pofida deschiderii noastre spre dialog, NATO se concentrează de fapt în principal pe politici de izolare a Rusiei din punct de vedere militar. Această atitudine tinde să devină una de termen lung", afirmă Aleksander Gruşko, ambasadorul rus la Alianţa Nord-Atlantică.

"Specialiştii militari NATO implementează deciziile luate la summitul de la Varşovia, punând în practică schemele de confruntare militară (…) în zone aflate la frontierele Rusiei. Astfel, prin consolidarea aşa-numitului flanc estic al Alianţei, sunt create contingente multinaţionale consolidate la nivel de batalion care vor fi desfăşurate în ţările baltice şi în Polonia la începutul anului 2017. În plus, trimit o forţă în format de brigadă în România şi au opţiuni concrete pentru o prezenţă NATO în Marea Neagră", a remarcat Gruşko, citat de site-ul agenţiei Tass.

"În timp ce sperie publicul în legătură cu mobilizarea navelor militare ruse în ape internaţionale în drumul spre Marea Mediterană pentru efectuarea unei misiuni antiteroriste, Alianţa Nord-Atlantică şi Statele Unite continuă să folosească activ platforme multifuncţionale de luptă care au un amplu potenţial ofensiv antirachetă în zona Mării Negre. (…) În regiunile est-europene sunt acumulate echipamente militare grele, este modernizată infrastructura pentru a fi aduse unităţi militare mari, sunt efectuate nenumărate exerciţii militare terestre, maritime şi aeriene de-a lungul frontierelor Rusiei", a adăugat Gruşko. 

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *