CSI / Rusia

Oficialii de la Kiev au propus celor de la Moscova două variante de calcul a preţului gazelor

"Am sugerat abordarea noastră, care nu este ucraineană, ci exclusiv una europeană. În timpul sezonului de vară să plătim 300 de dolari pentru o mie de metri cubi, care este preţul pieţei. În sezonul de iarnă să plătim 380 de dolari. Rezultă o medie de 340 de dolari", a spus Iaţeniuk în timpul unei şedinţe de guvern.

Acesta a adăugat că dacă această ofertă nu va fi acceptată, Ucraina oferă o altă soluţie, cea a pieţei spot europene. "Prin excluderea tarifului de tranzit, sîntem dispuşi să calculăm preţul în funcţie de piaţa spot şi să plătim în funcţie de preţul pieţei", a explicat premierul.

Iaţeniuk a spus că Ucraina nu are nevoie de un discount, dar că nu va plăti Rusiei 500 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Reamintim că, Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană au participat la consultări pe tema gazelor din luna aprilie, dar discuţiile nu au produs rezultate notabile. Rusia a oferit Ucrainei un discount de 100 de dolari, reducînd preţul total la 385 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, dar Ucraina a refuzat să încheie un acord.

sursa: moldpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *