CSI / Rusia

Oligarhii, vechii demoni ai Ucrainei – A treia tabăra în războiul separatist din estul ţării

În luna martie, câţiva membri ai armatei private susţinute de magnatul Ihor Kolomoiski au apărut la sediul companiei petroliere de stat, UkrTransNafta. Problema a apărut după ce Kievul l-a concediat pe CEO-ul companiei, care era un apropiat al lui Kolomoiskyi Magnatul a susţinut că el a dorit să protejeze sociatatea de o preluare ilegală, arată Reuters.

Mai mult de 30 de astfel de armate private, formate în mare parte de soldaţi voluntari, există în Ucraina. Deşi toate se află sub autoritatea armatei sau a Gărzii Naţionale, guvernul post-Maidan încă se lupta din greu să le controleze.

Armata Ucrainei este foarte slabă după ce Crimeea a fost preluată de Rusia şi după ce separatiştii pro-ruşi au reuşit să preia părţi mari din ţară. Armatele acestea private, finanţate în mare parte de oligarhii ucraineni, au jucat un rol cheie în oprirea separatiştilor.

Prin faptul că furnizează arme acestor armate private şi pentru că plătesc, uneori, soldaţii voluntari, oamenii bogaţi ai Ucrainei îşi apară ţară, dar şi propriile interese economice.

Când protestatarii de pe Maidan au răsturnat regimul fostului preşedinte Viktor Ianukovici, au cerut că noul guvern să combată abuzurile oligarhilor. În schimb, mulţi au devenit chiar mai puternici.

Multe dintre aceste grupuri paramilitare sunt acuzate că au abuzat cetăţenii pe care, în mod normal, trebuie să îi protejeze. Organizaţia Amnesty Internaţional a acuzat batalionul Aidar, de asemenea finanţat de Kolomoiski, de crime de război, răpiri, tâlhărie, şantaj şi chiar posibile execuţii.

Alte astfel de batalioane sunt acuzate că au lăsat civilii să moară de foame oprind convoaiele cu ajutoare să ajungă în zonele controlate de separatişti. De asemenea, unele au pus o pată neagră pe reputaţia internaţională a ţării din cauza opiniilor lor extremiste.

Batalionul Azov, finanţat de Serhiy Taruta şi Kolomoiski, foloseşte că logo simbolul nazist Wolfsangel, şi mulţi dintre membrii săi îmbrăţişează neo-nazismul, având opinii antisemite. Membrii Azov au vorbit despre "aducerea războiului la Kiev" şi au susţinut că Ucraina are nevoie de un "dictator puternic care să vină la putere şi care ar putea varsă mult sânge, dar să unească naţiunea".

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi-a făcut publică intenţia de a ţine în frâu războinicii voluntari ai Ucrainei. După ce soldaţii lui Kolomoiski au apărut la UkrTransNafta, preşedintele a spus că nu va tolera oligarhii cu "armate de buzunar".

Aducând voluntarii respectivi sub controlul complet al Kievului, aceştia vor primi aceeaşi formare profesională că soldaţii, urmând să aibă şi pensii, printre altele.

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *