Actualitate

Omenirea rămâne fără aur în 20 de ani. România încă are Roşia Montană

Aurul, zincul şi diamantele din subteran se vor epuiza în cel mult 20 de ani, în vreme ce platină, cuprul şi nichelul vor continuă să mai fie extrase pentru încă patru decenii, se arată în raportul citat de Market Watch.

"Combinaţia dintre slabă concentraţie de depozite metalifere din crustă pământului şi rară descoperire a unor zăcăminte cu o calitate superioară a făcut că aceste resurse să fie insuficiente", consideră Eugene King, expert şi analist în mineritul european din partea Goldman Sachs.

"Aurul este folosit că moneda de schimb de mai bine de 4.000 de ani, de când egiptenii antici au descoperit că metalul în cauza nu este doar atrăgător prin strălucirea lui, ci şi prin raritatea să", arată King în raportul sau.

Preţuri în creştere

Raritatea acestor resurse şi convingerea factorilor din piaţă că nu vor fi descoperite curând noi zăcăminte va influenţă creşterea preţului resurselor, mai spune analistul Goldman Sachs.

Cu toate acestea, exploatarea aurului ar putea să atingă un record de producţie pentru anul în curs.

O prognoza Goldcorp emisă anul trecută indică faptul că 2015 va reprezenta vârful de până acum în industria extractivă auriferă, conform datelor prezentate vineri de bloigul financiar ZeroHedge.

Conform Goldcorp, producţia ar putea înregistra o creştere de aproximativ 20 de procente în cursul ascestui an, reprezentând aproximativ 3,6 milioane de uncii de aur extrase în plus faţă de anul precedent.

Nu la fel de optimiste se arată companiile miniere din Mali, al treilea stat exportator de aur din zona Africii sub-sahariene.

Acestea au anunţat la mijlocul lunii acesteia că producţia pe anul în curs se va reduce cu aproximativ o tonă.

"Aurul scump nu este un concept nou. Perspectiva în minerit a fost destul de plafonată în ultimii ani, iar alte zăcăminte masive nu au mai apărut în număr mare", arată Peter Grant, analist pentru USAGOLD, unul dintre dealerii cu metale preţioase.

"Dacă se atinge acest vârf în viitorul apropiat ar fi de aşteptat că acesta să stabilească şi un preţ de referinţă pentru anii ce vor urmă", mai spune Grant.

Roşia Montană, rezervă importantă

Cu un proces de exploatare a zăcământului de aur de la Roşia Montană blocat, România pare să stea pe una din rezervele importante de metal nobil din Europa.

O estimare a Roşia Montană Gold Coropration, compania care revendică dreptul de exploatare al zăcământului, arată că în subsol s-ar află 314 tone de minereu auro-argentifer.

În restul Uniunii Europene, primii trei producători de aur, Finlanda, Suedia şi Spania, ating o cantitate comună de 15 tone de aur extras în fiecare an.

Exploatarea zăcământului de la Roşia Montană ar propulsa România pe primul loc în producţia de aur din UE.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *