Cultură

Omul săptămânii: Nicolae Glib, interpret de muzică populară

 La el a făcut prima școală de cântec popular. Studiază la Şcoala medie de muzică „Șt. Neaga” (1967-1971) şi la Institutul de Arte „G. Musicescu” (1975-1980) din Chişinău cu Alexandru Movilă (dirijat cor). Pe scena profesionistă a păşit, pentru prima dată, în cadrul orchestrei Ansamblului de dansuri şi muzică populară „Joc”, dirijată pe atunci de Vladimir Rotaru, apoi de Vasile Goia. A avut noroc de dirijori, care, chiar dacă „nu au pus umărul, nu au pus nici piciorul”. Cei mai rodnici i-au fost anii de activitate în Orchestra „Folclor” (1972-1985), unde a lăsat sute de cântece, pe care astăzi le ascultă o lume întreagă. Tot la „Folclor”, a apărut minunatul duet Nicolae Glib – Valentina Cojocaru, care au dat viaţă unor cântece, ce s-au menţinut în topul preferinţelor mai mulți ani.

În 1978, i se acordă titlul de Artist Emerit, iar în 1989, pe când activa cu „Lăutarii” lui Nicolae Botgros – cel de Artist al Poporului. În ultimii ani, colaborează cu Orchestra de muzică populară „Mugurel”, dar nu refuză niciodată invitaţia de a cânta şi cu alte formaţii. A cântat în ansamblu cu Valentina Cojocaru, Dumitru Blajinu, Ignat Bratu, Constantin Baranovschi, Leonid Moșanu, Serghei Creţu, Sergiu Cuciuc, Nicolae Botgros, Vladimir Sârbu, Dumitru Gheorghiţă, Ion Cărai, Boris Rudenco etc.

Harnicul şi distinsul interpret de muzică populară Nicolae Glib este unul dintre puţinii artişti din R. Moldova care, cu mulţi ani în urmă, a revenit în satul de baştină – Pepeni, Sângerei, unde a fost primar, apoi viceprimar. Însă de cântec nu s-a lăsat. A cântat şi continuă să cânte în toată România şi R. Moldova – la concerte, nunţi şi ceremonii de familie.

Redacția TIMPUL își exprimă admirația față de talentul său și-l felicită cu această ocazie.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *