Carte

OMUL SĂPTĂMÂNII: Parascovia Onciu

Studii: Universitatea de Stat din Republica Moldova, Facultatea Biblioteconomie şi Bibliografie (1972 – 1978) 

Parascovia Onciu s-a născut la 8 august 1954, în satul Chiperceni, raionul Orhei. În anii 1961–1971 și-a făcut studiile la școala medie din Chiperceni. Între anii 1980–1991 a fost șefă și bibliotecară la mai multe filiale ale Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din Chișinău. Din anul 1991 până în prezent este director al filialei „Transilvania” a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”. De-a lungul activității sale profesionale, Onciu a primit mai multe distincții, printre care Medalia „Mihai Eminescu” (2000), dar și multe diplome pentru excelență și profesionalism. 
Din anul 1993 este membră a Asociaţiei Bibliotecarilor din R. Moldova, iar din 1996 este responsabilă pe probleme de cultură în cadrul Preturii sectorului Ciocana. 

În ultimii 40 de ani, Parascovia Onciu a participat și a organizat mai multe proiecte pentru a motiva moldovenii să citească mai mult. Printre acestea se numără: „Bătălia cărților”, „Vreau să-mi citești” sau „Ludoteca”.

Pe 8 august, doamna directoare Parascovia Onciu își sărbătorește ziua de naștere. Cu acest prilej, echipa TIMPUL îi dorește multă sănătate și realizări frumoase. La mulți ani, doamnă Onciu!

Omul Cărții. Și al Cetății

Biblioteca „Transilvania” din Chișinău, sectorul Ciocana, este un veritabil centru de cultură, e o Cetate a Cărții. Aici nu doar se citește, dar și se discută, se fac dezbateri în cadrul întâlnirilor personalităților marcante ale urbei cu cititorii. Această Cetate e apărată de un împătimit al Cărții și al Cuvântului. Numele acestui om e binecunoscut în mediul bibliotecarilor, al cititorilor, scriitorilor – Parascovia Onciu.

Într-o lume invadată de tehnici sofisticate, lumi virtuale, rețele de socializare, lume care tinde să pună stăpânire pe sufletul și interesele tinerilor, zidurile Cetății sunt amenințate de uitare. Acest fenomen se întâmplă deja aievea, nu în imaginația noastră. Biblioteca „Transilvania” nu numai că rezistă, dar și demonstrează contrariul: acolo unde Cartea are slujitori sinceri, pasionați și talentați, zidurile Cetății nu numai că nu se surpă, dar se consolidează – biblioteca e mereu „asaltată” de tineri. Meritul, incontestabil, aparține doamnei Parascovia Onciu, directorul Bibliotecii „Translilvania”, comandantul și apărătorul Cetății care azi împlinește o vârstă ce o face și mai frumoasă, și mai puternică.

La mulți ani, distinsă doamnă Parascovia Onciu, mulți ani înainte în nobila misiune de apărare și consolidare a Cetății Cuvântului.

Alexandra Tănase,
LT „Gaudeamus”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *