Integrare Europeană

ONG: Rata de realizare a Planului de implementare a Acordului de Asociere este relativ mică

Constatarea este făcută în Declaraţia reprezentanţilor societăţii civile cu prilejul celei de-a 2-a reuniune a Comitetului de Asociere Parlamentară UE-Republica Moldova.

Potrivit societăţii civile, restanţele au fost acumulate din cauza crizelor politice, capacităţii instituţionale slabe a autorităţilor, dar şi în mare parte din cauza unei voinţe politice reduse pe parcursul ultimului an. În consecinţă, multe din angajamentele asumate de către autorităţi riscă să nu fie realizate pe deplin până la sfârşitul anului 2016.

„Autorităţile Republicii Moldova şi Serviciul European de Acţiune Externă a Uniunii Europene planifică negocierea unei noi Agendei de Asociere pentru perioada 2017-2019, care urmează a fi convenită până la sfârşitul anului curent. Noua Agenda de Asociere va sta la baza noului Plan de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere. În acest sens, facem apel ca opiniile organizaţiilor societăţii civile să fie consultate în procesul de negocieri a Agendei de Asociere pentru o mai bună prioritizare a procesului de implementare Acordului de Asociere, luând în considerare experienţa precedentă”, se menţionează în Declaraţie.

Astfel, societatea civilă opinează că este important ca Agenda de Asociere şi noul Plan de acţiuni să fie mai bine structurate, cu priorităţi pe termen scurt, mediu şi lung, iar acţiunile să fie concrete, măsurabile, cu indicatori obiectivi de evaluare a progresului, ceea ce va contribui printre altele la îmbunătăţirea modalităţii de monitorizare şi evaluare a impactului.

Pentru o implicare mai efectivă a societăţii civile în realizarea Agendei de Asociere, organizaţiile semnatare consideră că este important de asigurat o mai mare transparenţă în procesul de luare a deciziilor la nivelul cadrului instituţional existent legat de Agenda de Asociere. În acest sens, reprezentanţii organizaţiilor societăţii civile solicită Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – UE să completeze regulamentul său de activitate prin care să asigure informarea publicului larg cu privire la subiectele care urmează a fi discutate în cadrul reuniunilor, invitarea reprezentanţilor societăţii civile de a veni cu rapoarte de alternativă faţă de subiectele discutate, desfăşurarea reuniunilor cu participarea organizaţiilor societăţii civile atât în calitate de raportori, cât şi în calitate de observatori.

Declaraţia este semnată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, Centrul Analitic Expert-Grup, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Promo-Lex, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare,Terra-1530, Fundaţia pentru Dezvoltare din Moldova, Transparency International, Institutul pentru Drepturile Omului, Fundaţia Est-Europeană, ADEPT, IDIS Viitorul, EcoContact, IDU şi altele.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *