Internațional

ONU a numit-o pe Malala Yousafzai mesager pentru pace

Pakistaneza a devenit astfel cea mai tânără purtătoare a acestui titlu, la numai 19 ani. În 2014, ea a fost și cea mai tânără câștigătoare din istorie a premiului Nobel pentru pace.

Malala Yousafzai a fost împușcată în cap de un taliban în 2012 fiindcă a continuat să meargă la școală în ciuda interdicției decretate de fundamentaliștii islamiști împotriva studiilor a fetelor.

"Nu ești doar o eroină, ci și o persoană foarte angajată și generoasă", i-a spus Guterres tinerei activiste pentru drepturile femeilor.

Yousafzai a vizitat în iulie anul trecut tabere de refugiați din Ruanda și Kenia, pentru a atrage atenția asupra situației fetelor refugiate din Burundi și Somalia.

"Extremiștii au încercat tot ce le-a stat în puteri ca să mă oprească, au încercat să mă ucidă și nu au reușit", a declarat ea luni.

Noua mesageră pentru pace va promova educația pentru fete. Ea trăiește acum în Regatul Unit, unde a primit îngrijiri medicale după ce a supraviețuit tentativei de asasinat, și dorește ca după terminarea liceului, în iunie anul acesta, să urmeze studii universitare de filosofie, politică și economie.

Printre reprezentanții speciali ai ONU de același fel se numără vedete ca Leonardo di Caprio, pentru schimbările climatice, Charlize Theron, pentru prevenirea HIV și eradicarea violenței împotriva femeilor, și Michael Douglas, pentru dezarmare.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *