CSI / Rusia

OSCE vrea mai multe mijloace pentru misiunea din estul Ucrainei

„Problema actuală a misiunii de observare este că ea nu are accesul necesar și că toate condițiile de securitate sunt atât de proaste, încât ea nu poate funcționa cum trebuie”, și-a exprimat regretul ministrul austriac de externe Sebastian Kurz.

„Printr-un acces mai bun, printr-o capacitate de patrulare pe timp de noapte și un mai bun echipament tehnic, am putea progresa și ne-am putea apropia de un armistițiu operațional”, a adăugat ministrul pentru cotidianul austriac Kurier.

El a temperat totuși perspectivele unei posibile desfășurări de polițiști înarmați ai OSCE în zonele controlate de rebeli, subliniind că această cerere, susținută de Kiev, nu întrunește un consens printre membrii organizației, din care fac parte de asemenea Rusia și Ucraina.

Observatorii OSCE, în prezent neînarmați, sunt însărcinați cu monitorizarea estului Ucrainei de la începutul ostilităților în aprilie 2014 între forțele ucrainene și rebelii care, conform Kievului și Occidentului, sunt susținuți militar de către Rusia, acuzație dezmințită de Moscova.

Kurz se va deplasa la 17 și 18 ianuarie la Kiev și Moscova, a precizat anturajul său pentru AFP. Ministrul s-a aflat la începutul lunii ianuarie în estul Ucrainei.

„Situația este dificilă, însă părțile vizate nu sunt mulțumite de statu-quo, ceea ce reprezintă un bun punct de plecare”, a declarat el joi într-o conferință de presă la Viena, sediul OSCE, unde a prezentat prioritățile președinției austriece.

Subliniind că vorbește în calitate de ministru austriac, și nu în numele OSCE, Sebastian Kurz și-a reiterat apelul ca sancțiunile UE împotriva Rusiei să fie relaxate ‘pas cu pas’ în funcție de ‘fiecare evoluție pozitivă de pe teren’.

El a anunțat de asemenea că lupta împotriva radicalizării islamiste va fi una dintre prioritățile președinției austriece a OSCE, prin nominalizarea unui reprezentant special pe această temă, expertul german Peter Neumann.

Potrivit lui Kurz, circa 10.000 de cetățeni din 57 de state membre ale OSCE au plecat să lupte alături de jihadiști în Siria și Irak, iar potențiala lor întoarcere reprezintă un „risc major pentru securitate’.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *