Astăzi 11 Decembrie 2017, Luni - Ultima actualizare la ora 15:50
Abonamente

Actualitate 12 Octombrie 2017, ora 11:41

Pățești asta în timp ce dormi? Este sinistru dar are o explicație

Marime Font

Paralizia în timpul somnului este un fenomen care te împiedică să vorbești, să te miști sau să reacționezi în vreun fel pe durata tranziției de la starea de veghe la somn adânc sau vice-versa. Experiența e asociată adesea cu supranaturalul, dar știința vine cu alte explicații.

Cum se manifestă

Manifestarea concretă a paraliziei în timpul somnului diferă de la caz la caz, dar se pot observa teme comune. Cel mai des relatat element este prezența unei entități călare pe individ, așezată pe pieptul acestuia pentru a îngreuna respirația. Descrierile entității variază de la o femeie palidă până la un demon mic și negru - sau chiar mai mulți. De asemenea, vizite ale extratereștrilor au fost menționate de multe ori în aceste circumstanțe.foto: youtube.com

Un astfel de episod durează în medie 1-3 minute, iar fenomenul este mai răspândit în rândul tinerilor. Conform unui studiu din 2011 publicat în „Sleep Medicine Reviews”, 7,6% din populația generală trece măcar o dată în viață prin această experiență. În schimb, la studenți procentajul este de 28,3%.
Tipologie
Conform unui studiu realizat în 1999 de către membrii Departamentului de Psihologie a Universității din Waterloo (Ontario, Canada), paralizia în timpul somnului poate genera patru tipuri de halucinații:
1. „Intruder” (Intrus)
foto: youtube.com

Subiectul simte prezența unei alte persoane ori entități în aceeași cameră. În unele cazuri, acesta chiar le poate vedea sau auzi vorbind. Cercetătorii sunt de părere că halucinația de tip „Intruder” își are originile în amigdala cerebrală, zona creierului responsabilă pentru senzația de frică. Când amigdala cerebrală este activă, devenim vigilenți. În cazul paraliziei din timpul somnului, putem vorbi chiar despre o hipervigilență cu tente paranoice.
2. „Incubus” (Incub; spirit malefic)
„My Dream, My Bad Dream”, de Fritz Schwimbeck (foto: wikipedia.org)

Subiectul resimte presiune în zona pieptului, dificultăți respiratorii și senzația morții iminente. Tipul ăsta de halucinație merge mână-n mână cu „Intruder” și se manifestă, în general, prin observarea entităților malefice menționate mai devreme (vrăjitoare, monștri, demoni, extratereștri etc.). Somnului REM (Rapid Eye Movement) i se pun în cârcă aceste viziuni, fiind stadiul somnului cu cele mai multe și mai intense vise. În această fază, corpul este imobilizat și respirația - lentă. Dacă te trezești în timpul somnului REM și încerci să accelerezi respirația, mușchii imobilizați te vor împiedica. Aici intervine panica, iar imposibilitatea de a respira normal e percepută ca o presiune în zona pieptului. Anxietatea și imaginația își unesc forțele în încercarea de a explica acest blocaj, iar rezultatul este o siluetă deloc prietenoasă culcușită pe piept.
3. „Unusual Bodily Experiences” (Experiențe Corporale Neobișnuite)
foto: wikipedia.org (Rad el Baluvar)
Subiectul are impresia că merge, zboară sau levitează. În unele cazuri, pacienții chiar au afirmat că se puteau vedea pe ei înșiși din exterior. Asta e ceea ce numim „Out-of-body experience” (experiență extracorporală). Cercetările au dezvăluit că scăderea fluxului sanguin cerebral în zona parietală poate conduce la o interpretare eronată a informațiilor motorii, tactile și vizuale. Când aceste trei elemente nu mai sunt percepute corespunzător, apar halucinațiile vestibular-motorii (Experiențe Corporale Neobișnuite).
4. Mixte: o combinație a celor trei tipuri de halucinații menționate adineauri.
Studiul a fost realizat cu ajutorul a 752 participanți ce sufereau de paralizie în timpul somnului.

„The Nightmare”, de John Henry Fuseli (foto: wikipedia.org)


 Cauze și soluții

Michael Breus, doctor în psihologie, susține că privarea de somn și stresul sunt cauzele principale ale acestei paralizii temporare. Cu cât ești mai extenuat, cu atât îți cresc șansele să treci printr-o astfel de experiență traumatizantă. Asta ar putea explica de ce studenții sunt cei mai predispuși la paralizie în timpul somnului. După o noapte întreagă de tocit în sesiune, asta mai lipsea: un demon care să te sufoce.

Fenomenul mai este asociat cu apneea obstructivă (blocarea parțială a căilor respiratorii din cauza relaxării musculaturii gâtului și a limbii în timpul somnului), narcolepsia, tulburări de anxietate sau chiar migrene.

Din păcate, nu există un leac propriu-zis pentru paralizia în timpul somnului. Mulți dintre cei care au trecut prin așa ceva susțin că mișcarea degetelor de la mâini și de la picioare te ajută să trezești treptat și restul corpului. Preventiv, ar trebui să dormi suficiente ore pe noapte și să tinzi către un stil de viață cât mai sănătos.

Sursa: Noizz.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Pavel Păduraru

Întrebarea de care fug procurorii: de ce Gorbunțov nu a fost arestat?

Recent, în țara noastră a mai avut loc o minune. Dar aşa cum la noi minunile nu mai reprezintă excepții, ci lucruri ordinare, am putea să le numim fleacuri. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Sărbătorile și postul

Posturile, cred că acest lucru e limpede pentru oricine, nu mai sunt ținute ca pe vremuri. Poate în particular sau în mănăstiri mai există astfel de nevoitori. La noi, în schimb, creștinii căldicei, postul a rămas doar evitarea oricăror proteine animale.

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Decembrie 2017, de Dan Nicu

La plecarea unei Epoci

În aceste zile de decembrie, întreaga naţiune română deplânge dispariţia dintre noi a celui care a fost Majestatea sa Regele Mihai I. Suveranul s-a stins din viaţă în Elveţia, la reşedinţa sa, în ziua de marţi, 5 decembrie. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 9 Decembrie 2017, de Ana Gabor

Povestea ultimului rege

Născut la 25 octombrie 1921, regele Mihai a adus o mare bucurie în familia sa, dar și în întreaga țară.

() Citeşte tot articolul

Editorial 6 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Timp pentru suflet

E interesant cum oamenii se plâng că nu mai au timp pentru nimic. Nu au timp să se roage, să meargă la biserică, să citească o carte. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 27 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

11 luni de dodoneală

Președintele se trezi prost dispus

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md