CSI / Rusia

Parlamentul European condamnă nerespectarea drepturilor omului în Rusia

În documentul, intitulat "Despre utilizarea abuzivă a justiției în scopuri politice", se spune că autoritățile de la Moscova încalcă normele internaționale, principiul supremației legii și independența instituțiilor judecătorești.

Deputații europeni i-au cerut vicepreședintelui Comisiei Europene, Catherine Ashton, să acorde un "sprijin constant și consistent activiștilor societății civile și exponenților mișcărilor sociale", precum și să facă presiuni asupra reprezentanților puterii de la Moscova, determinându-i "să respecte normele OSCE privind drepturile omului, democrația, supremația legii". De implementarea acestor prevederi, consideră europarlamentarii, depinde "caracterul constructiv și autentic al relațiilor dintre Rusia și Uniunea Europeană".

De asemenea, rezoluția adoptată de Parlamentul European spune că este oportună reexaminarea dosarelor intentate lui Mihail Hodorkovski și Platon Lebedev de către Curtea Supremă de Justiție a Federației Ruse.

Totodată, deputații europeni au cerut autorităților de la Moscova să tragă la răspundere persoanele responsabile de asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaia și să asigure o anchetă transparentă în cazul morții lui Serghei Magnitski.

Și, nu în ultimul rând, membrii Parlamentului European au declarat că verdictul în cazul trupei punk Pussy Riot este unul disproporționat, care demonstrează faptul intimidării adversarilor Kremlinului, din motive politice. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *