CSI / Rusia

Parlamentul European condamnă nivelul fără precedent al încălcarilor drepturilor omului comise împotriva tătarilor din Crimeea

„Deputaţii condamnă nivelul fără precedent de încălcare a drepturilor omului comise împotriva locuitorilor din Crimeea, în special împotriva tătarilor, un popor indigen din Crimeea şi restricţiile severe asupra libertăţii de exprimare şi de întrunire din peninsula” – se spune în textul rezoluţiei.

Deputaţii subliniază că Rusia, că stat, care a ocupat peninsula, are deplină responsabilitate pentru a asigura securitatea întregii populaţii şi, împreună cu autorităţile locale de facto, să investigheze în mod eficient, imparţial şi transparent toate cazurile de dispariţii de persoane, torturări şi încălcări ale drepturilor omului comise de către poliţie şi forţele paramilitare active în peninsula din februarie 2014.

În plus, deputaţii europeni cer Federaţiei Ruse să-i elibereze imediat pe Oleg Sentov şi Alexander Kolcenko, condamnaţi de Moscova, precum şi să asigure întoarcerea lor în condiţii de siguranţă în Ucraina.

Deputaţii salută iniţiativa Ucrainei de a stabili un mecanism internaţional de negociere privind restabilirea suveranităţii Ucrainei asupra Crimeei în formatul „Geneva Plus”, care ar trebui să presupună o interacţiune imediată cu UE.

„Facem apel la Rusia să înceapă negocieri cu Ucraina cu privire la problema retrocedării Crimeei, pentru a restabili legăturile comerciale şi pentru ridicarea embargoului şi a stării de urgenţă în Crimeea”, – se menţionează în text.

De asemenea, deputaţii şi-au exprimat sprijinul pentru decizia UE de a interzice importul de produse din Crimeea, în cazul în care acestea nu sunt însoţite de un certificat de origine eliberat de autorităţile ucrainene, precum şi restricţiile impuse la exportul anumitor produse şi tehnologii, investiţii, comerţ şi servicii în Crimeea.

„Facem apel la Radă Supremă să continue să fie ghidată de aceste sancţiuni până la finalizarea reintegrării depline a Crimeei în cadrul legislaţiei din Ucraina”, se menţionează în text. 

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *