Astăzi 14 Decembrie 2017, Joi - Ultima actualizare la 13 Decembrie 2017
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

CSI / Rusia 4 Februarie 2016, ora 14:41

Parlamentul European condamnă nivelul fără precedent al încălcarilor drepturilor omului comise împotriva tătarilor din Crimeea

Marime Font

Parlamentul European condamnă nivelul fără precedent al încălcărilor drepturilor omului comise împotriva tătarilor din Crimeea în peninsula ocupată de Rusia, se arată în rezoluţia adoptată astăzi de Parlamentul European (PE).

„Deputaţii condamnă nivelul fără precedent de încălcare a drepturilor omului comise împotriva locuitorilor din Crimeea, în special împotriva tătarilor, un popor indigen din Crimeea şi restricţiile severe asupra libertăţii de exprimare şi de întrunire din peninsula” – se spune în textul rezoluţiei.

Deputaţii subliniază că Rusia, că stat, care a ocupat peninsula, are deplină responsabilitate pentru a asigura securitatea întregii populaţii şi, împreună cu autorităţile locale de facto, să investigheze în mod eficient, imparţial şi transparent toate cazurile de dispariţii de persoane, torturări şi încălcări ale drepturilor omului comise de către poliţie şi forţele paramilitare active în peninsula din februarie 2014.În plus, deputaţii europeni cer Federaţiei Ruse să-i elibereze imediat pe Oleg Sentov şi Alexander Kolcenko, condamnaţi de Moscova, precum şi să asigure întoarcerea lor în condiţii de siguranţă în Ucraina.

Deputaţii salută iniţiativa Ucrainei de a stabili un mecanism internaţional de negociere privind restabilirea suveranităţii Ucrainei asupra Crimeei în formatul „Geneva Plus”, care ar trebui să presupună o interacţiune imediată cu UE.

„Facem apel la Rusia să înceapă negocieri cu Ucraina cu privire la problema retrocedării Crimeei, pentru a restabili legăturile comerciale şi pentru ridicarea embargoului şi a stării de urgenţă în Crimeea”, – se menţionează în text.

De asemenea, deputaţii şi-au exprimat sprijinul pentru decizia UE de a interzice importul de produse din Crimeea, în cazul în care acestea nu sunt însoţite de un certificat de origine eliberat de autorităţile ucrainene, precum şi restricţiile impuse la exportul anumitor produse şi tehnologii, investiţii, comerţ şi servicii în Crimeea.

„Facem apel la Radă Supremă să continue să fie ghidată de aceste sancţiuni până la finalizarea reintegrării depline a Crimeei în cadrul legislaţiei din Ucraina”, se menţionează în text. 

sursa: paginaderusia.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 13 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Atunci când e cum ar trebui să fie

În luna octombrie am avut plăcerea să stau câteva zile în Iași, oraș care a reușit, prin festivalul internațional de literatură și traducere, FILIT, să se înscrie în lista marilor orașe culturale – fiți atenți! – din lume.

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Decembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Războiul hibrid și lecția Ucrainei pentru R. Moldova

Modificările cele mai complexe apărute după sfârșitul războiului rece au fost efectuate în domeniul studiilor de securitate, riscurile și amenințările căpătând noi valențe, de cele mai multe ori chiar de natură non-militară.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 13 Decembrie 2017, de Constantin Tănase

Mârlănismul cu față europeană

Dacă e să ne luăm după Lazăr Șăineanu, autorul monumentalului „Dicționar universal al limbii române”, mârlan ar însemna numai „om prost crescut, grosolan, bădăran”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

În trecere prin târguri de cărți

Săptămâna trecută a avut loc la București ediţia 2017 a Târgului de carte Gaudeamus, organizat de Radio România. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul