Astăzi 22 Noiembrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la ora 10:00
Abonamente

Actualitate 14 Noiembrie 2017, ora 09:34

Parlamentul României pregăteşte Legea alăptării în spaţiile publice. Ce amenzi sunt prevăzute pentru discriminarea mamelor

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

17 deputaţi şi senatori din PNL, USR şi PSD au depus un proiect de lege privind alăptarea în spaţiul public, iniţiativă urmărind prevenirea discriminării mamelor care aleg să-şi hrănească copiii pe stradă sau în instituţii publice, scrie adevarul.ro

„În ultima vreme au fost relatate cazuri în care mame au fost date afară din hoteluri sau restaurant sau li s-a refuzat acordarea unor servicii în spaţii publice pentru că îşi alăptau copilul. Deşi un astfel de comportament este în mod clar discriminatoriu, iar legea permite alăptarea în spaţii publice, cadrul legislative actual nu sancţionează aceste reacţii disciminatorii şi nu le proteajează pe mamele care îşi alătează copiii“, explică deputatul PNL, Ovidiu Raeţchi, în expunerea de motive.Potrivit iniţiativei legislative, constituie contravenţie şi se sancţionează faptele săvârşite în oricare din următoarele forme: „a) evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil de până la 24 de luni; b) interzicerea în orice mod a alăptării în spaţii publice a unui copil de până la 24 de luni; c) refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează un copil de până la 24 de luni, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv“.

Amenzi de până la 2.000 de roni (8839 MDL)

În cazul în care s-ar s-ar întâmpla una din situaţiile menţionate anterior, sancţiuniile ar fi amendă cuprinsă între 100 (441 MDL) şi 500 de roni (2209 MDL) pentru persoanele fizice sau amendă cuprinsă între 1.000 (4419 MDL) şi 2000 de roni (8839 MDL) pentru persoanele juridice.

„Legi similare există deja de ani de zile în state europene precum Marea Britanie, Franţa, Spania sau Islanda. Peridiocitatea alăptării zilnice a unui copil mic, precum şi durata zilnică nu permit hrănirea exclusive acasă, iar o astfel de abordare reprezintă un abuz şi o discrimare şi ar izola social şi profesional mama“, se mai arată în expunerea de motive, scrie adevarul.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2017, ora: 16:41

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în anul 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în anul 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Viata nu aduce intotdeauna numai surprize placute, ci vine si cu doza sa de amar. Trei dintre zodii vor trai pe pielea lor nefericirea, in 2018. Si vorbim despre necazuri in dragoste, care duc la rupturi definitive.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md