Internațional

Parlamentul Scoţiei susţine organizarea unui nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie

Noul referendum proindependenţă ar urma să fie organizat la sfârşitul anului 2018 sau începutul anului 2019.

Moţiunea în favoarea referendumului propusă de Nicola Sturgeon a fost aprobată de Parlamentul Scoţiei cu 69 de voturi pentru şi 59 împotrivă.

După votul Parlamentului Scoţiei, Guvernul de la Edinburgh va trebui să solicite aprobarea Legislativului britanic în favoarea organizării referendumului.

Recent, Theresa May a criticat dur Partidul Naţional Scoţian (SNP), al premierului Scoţiei, Nicola Sturgeon, acuzând formaţiunea că are o "obsesie" pentru independenţă, punând în pericol viitorul Marii Britanii.

Marea Britanie este formată din Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord. Majoritatea britanicilor s-au pronunţat la limită în iunie 2016 în favoarea ieşirii din UE, însă cei mai mulţi locuitori ai Scoţiei au votat împotriva Brexit. Liderii scoţieni au semnalat în mai multe rânduri Guvernului Theresa May că ar putea organiza un nou referendum proindependenţă faţă de Marea Britanie, pentru a putea menţine Scoţia în Uniunea Europeană. Semnale similare au fost lansate de lideri din Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, sporind riscul destrămării Marii Britanii.

Scoţia a organizat în septembrie 2014 un referendum pe tema apartenenţei la Marea Britanie. Conform rezultatelor, 55,3% dintre scoţieni au votat atunci pentru rămânerea în Marea Britanie, 44,7% pronunţându-se în favoarea independenţei. În contextul stării generale de nemulţumire faţă de Brexit, un referendum proindependenţă organizat acum ar conduce, cel mai probabil, la desprinderea Scoţiei de Marea Britanie.

sursa: mediafax.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *