Actualitate

Paul Manafort a recunoscut că a încasat 17 milioane de dolari de la partidul lui Ianukovici

Manafort a depus documentele la Ministerul american al Justiției, potrivit Legii privind înregistrarea agenților străini, din care reiese ca compania sa a fost plătită pentru munca în interesul partidului prorus al fostului președinte al Ucrainei Viktor Ianukovici.

Firma de consultanta a fostului șef al staff-ului electoral al lui Trump a fost nevoita sa se înregistreze drept agent străin din cauza serviciilor oferite partidului ucrainean. Conform Legii privind înregistrarea agenților străini (FARA), cetățenii și persoanele juridice din SUA sunt obligate să se înregistreze ca agent străin, dacă desfasora activitate în numele guvernelor străine. Neînregistrarea poate fi urmărită penal.

Din formularul completat de Manafort pentru Ministerul Justiției rezultă că, în 2012-2013, firma sa a scris programul electoral pentru Partidul Regiunilor, a pus în aplicare strategia campaniei electorale, a dezvoltat o platformă pentru partid și a efectuat observarea internațională a alegerilor. Este de remarcat faptul că firma a încheiat un acord cu președintele interimar al Partidului Regiunilor – Volodimir Rîbak – care între 2012-2014 a fost președinte al Radei Supreme a Ucrainei.

În total, compania lui Manafort a primit de la partea ucraineană 17 milioane de $. Din aceasta suma, Manafort a platit pentru consultanti, agentii de sondare a opiniei publice și alte servicii mai mult de 4 milioane de $, inclusiv călătorii și deplasări – $ 2,1 milioane.

După fuga – la inceputul lui 2014, în Rusia – a lui Victor Ianukovici, Mikola Azarov și alți lideri ai Partidului Regiunilor și ocuparea de catre Rusia a peninsulei Crimeea, peste un milion de membri au părăsit organizatia politica prorusa. Ca urmare, la alegerile prezidențiale anticipate din 2014, candidatul partidului Mihailo Dobkin a obținut numai 3% din voturi. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *