Actualitate

Pavel Parasca, dr. habilitat in istorie, profesor universitar

Pavel Parasca s-a nascut la 8 iulie 1939 in satul Branzenii Vechi, comuna Cazanesti, judetul Orhei, in familia unor plugari de vita. A invatat la scoala din localitate, iar dupa satisfacerea serviciului militar si-a continuat studiile la Facultatea de Istorie a Universitatii de Stat din Moldova. A absolvit universitatea cu diploma de merit in anul 1967, iar licenta si-a sustinut-o in limba franceza.

Isi incepe cariera profesionala ca redactor stiintific la „Enciclopedia RSS Moldovenesti”. Intre anii 1967-1968 si 1971-1972 activeaza in calitate de profesor de istorie in Republica Congo-Brazaville. Reintors acasa, isi continua munca didactica si de cercetare in diferite institutii – Facultatea de Istorie a USM, Institutul de Istorie al ASM, Facultatea de Stiinte Umanistice a ULIM. Detine functii administrative dintre cele mai responsabile: sef de catedra, decan, vicerector pentru stiinta.

La sfarsitul anilor ’80 ai secolului trecut se implica activ in Miscarea de eliberare nationala, pledand pentru introducerea alfabetului latin si decretarea limbii romane ca limba de stat, pentru studierea Istoriei romanilor etc. Este membru fondator al Asociatiei Istoricilor (18 iunie 1990) si, timp de patru ani, presedinte al acestei asociatii.A semnat peste 150 de lucrari stiintifice, didactice si publicistice, dintre care trei monografii de autor. Este coautor la alte sase monografii colective, douamanuale de gimnaziu si liceu, doua cursuri universitare etc.

Cu ocazia celor 70 de ani pe care ii va sarbatori in curand, TIMPUL ii ureaza multa sanatate si noi realizari pe taramul stiintific.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *