Astăzi 23 Noiembrie 2017, Joi - Ultima actualizare la ora 13:04
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 20 Martie 2017, ora 11:33

PDM despre dezbaterile privind uninominalul: nici un partid politic nu trebuie să pretindă că vorbește în numele tuturor cetățenilor, nici un ONG că vorbește în numele întregii societăți civile

Marime Font

Partidul Democrat din Moldova menționează într-un comunicat de presă difuzat astăzi că dezbaterea privind votul uninominal trebuie să fie liberă, nici o persoană, partid sau grup, să nu pretindă că îi reprezintă pe toți cetățenii, că reprezintă întreaga societate civilă, diaspora sau alte categorii. 

În acest context, democrații fac trimitere la sondajele de opinie care arătau anterior că cei mai mulți cetățeni sunt nemulțumiți de actualul sistem electoral și vor ca acesta să fie schimbat. Totodată, PDM cheamă toate forțele la dialog. "PDM consideră ca dezbaterile privind votul uninominal reprezintă un moment important al adevărului în ceea ce privește modul în care cei care trebuie să reprezinte interesele cetățenilor, societatea civilă și partidele politice, fac cu adevărat acest lucru. Fuga de dezbatere, reacțiile emoționale, manifestările obsesive, nu pot rezolva temele care preocupă societatea. De aceea, chemăm toate partidele și societatea civilă la un dialog deschis și constructiv, în care sa găsim cele mai bune soluții pentru a îndeplini dorința cetățenilor, aceea de a avea mai mult control asupra deputaților în viitorul Parlament", se mai menționează în comunicat.

De asemenea, și președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat astăzi dimineață că în ultimile 10 zile peste 350 mii de cetățeni au semnat în susținerea votului uninominal, în cadrul unei campanii de colectare de semnături a PDM-ului. "Vreau să vă anunț că până la ora actuală, în doar aproximativ 10 zile sau maxim 2 săptămâni de la inițierea colectărilor deja sunt colectate peste 350 mii de semnături. Și colectarea semnăturilor va continua. Considerăm că cifra impunătoare deja de astăzi legitimează acest proiect de lege și legitimează acțiunile Partidului Democrat de a continua să promoveze proiectul, să promoveze dezbateri pe marginea proiectului, să continuăm cu expertiza acestuia și, în final, dacă reușim, să găsim toate argumentele și să convingem și colegii din majoritatea parlamentară sau chiar și opoziția parlamentară, de ce nu, și să votăm acest proiect de lege", a declarat Candu în cadrul tradiționalului briefing organizat de PDM, săptămânal, la sediul partidului.Candu a reiterat că guvernarea este deschisă să discute cu partenerii externi pe marginea proiectului de lege și să ajungă la cea mai bună analiză juridică a subiectului. Totodată, speakerul a spus că cel mai probabil săptămâna viitoare vor începe dezbaterile publice. "Vom iniția și procedura de dezbateri publice asupra proiectului de lege. În această săptămână vor fi expediate invitațiile pentru prima dezbatere a grupului de lucru pe platforma parlamentară, la care vor participa și reprezentanții partidelor parlamentare, reprezentanții partidelor extraparlamentare. Opoziția va fi invitată. Vor fi invitați experții constituționaliști și nu doar, în mod special cei pe sistemele electorale. Și bineînțeles vor fi invitați și reprezentanții societății civile", a informat Candu.

Sursa: Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2017, ora: 16:41

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în anul 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în anul 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Viata nu aduce intotdeauna numai surprize placute, ci vine si cu doza sa de amar. Trei dintre zodii vor trai pe pielea lor nefericirea, in 2018. Si vorbim despre necazuri in dragoste, care duc la rupturi definitive.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 23 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pierde un important atu în disputa cu UE. Și nu numai!

Cu mai puțin de o lună în urmă, în Turcia era anunțată lansarea rutei feroviare ce leagă capitala Azerbaidjanului, Baku, de cea a Georgiei, Tbilisi, cu orașul turc Kars, denumită generic BTK.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 23 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

O, țară tristă, plină de... mister

Moto:  „Rămâne mut Serafim și se uită lung în urma celor ce se duc (cu boul, la pravlenie - n.n.). Se mai gândește: „Hm... Toate le pricep eu, Doamne, da „oare cum mi l-au prins ei de coarne?” (V. Vasilache „Povestea cu cocoșul roșu”)

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md