Comentariu

Pescari de oameni

Şi a străbătut Iisus toată Galileea, învăţând în sinagogile lor şi propovăduind Evanghelia împărăţiei şi tămăduind toată boala şi toată neputinţa în popor.” (Matei 4; 18-23)

Iisus, așa cum va spune Apostolul Pavel, a ales pe cele slabe ale lumii ca să le rușineze pe cele tari. El își alege ucenicii dintre oamenii cei mai simpli și nepregătiți. Nu cheamă alături de El intelectualii, nici bogații cetății, ci merge și cheamă pescarii promițându-le că îi va face pescari de oameni. E un lucru incredibil cum acești pescari vor ajunge în câțiva ani să învețe împărații lumii. Ei sunt cei care vor sta înaintea învățaților și vor vorbi mai bine decât ei.

E drept și n-ar trebui să uităm că totuși acești pescari își cunoșteau foarte bine religia. Nu același lucru îl putem spune despre creștinii de astăzi. Fiecare israelitean știa foarte bine legea lor și textele care astăzi sunt cuprinse în Vechiul Testament. Dar cu siguranță cunoașterea lor era rudimentară. Nu se compara cu cea a intelectualilor.

Spunem că Iisus i-a ales pe ei, e adevărat. Dar la fel de adevărat e că și ei L-au ales pe Iisus. Credeți că dacă Iisus mergea în templu și îi chema pe preoții de-acolo "Veniți după Mine" aceștia s-ar fi dus? Nu cumva l-ar fi considerat nebun? Nu cumva i-ar fi spus: cine ești Tu ca să te urmăm?
Pescarii pe care îi cheamă Iisus lasă toate și merg după El. Știm că unii dintre ei erau căsătoriți, cum era Petru. Ei nu întreabă nimic, ci fac ceea ce Iisus ne cere tuturor: "Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie" (Matei 16; 24). Asta au făcut ucenicii când au fost chemați. Au renunțat la tot și au mers după Iisus.

Câți dintre noi am făcut, facem sau vom face la fel? Cine își va lăsa în urmă soțul sau soția ca să Îl urmeze pe Iisus Hristos? Dar acum gândiți-vă că apostolii nici nu știau încă cine e Iisus și că El e Hristosul. Poporul lui Israel era obișnuit cu proorocii și vedem din textele evanghelice că la început mulți credeau că e un prooroc ca Ioan Botezătorul.

Să avem în minte această învățătură: Iisus ne cheamă la El pe toți, cum i-a chemat pe apostoli. Ne cheamă să fim părtași împărăției Lui. Dar așa cum vedem din chemarea apostolilor, nu ajunge să fii chemat, ci trebuie să și răspunzi acelei chemări. Trebuie să fii, ca apostolii, în stare să lași toate și să urmezi chemarea pe care Iisus ți-a adresat-o.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *