Astăzi 17 Octombrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:43
Abonamente

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Cultură 19 Februarie 2017, ora 12:29

Peste 100 de persoane au luat parte la concursul de eseuri dedicat creaţiei lui Grigore Vieru

Marime Font

 La concursul de eseuri dedicat poetului Grigore Vieru şi-au testat cunoştinţele şi măiestria de a scrie atât elevii şi studenţii, cât şi persoanele adulte. Doritorii de a participa trebuiau să cunoască operele scriitorului şi să fie cât mai originali. Genericul concursului este „Grigore Vieru - poetul care ne uneşte”. 

Participanţii au avut la dispoziţie o oră şi jumătate pentru a-şi încerca puterile. Ei au fost îndemnaţi să aleagă una din cele patru teme propuse.

„Oscilez între varianta unu: „Dacă nu ar fi iubirea m-aş teme de viaţă” şi desigur varianta trei: „Omul are un singur prieten – mama şi un singur duşman – moartea”, „Este poetul care ne reuneşte pe toţi într-un unison desăvârşit, abordează în poezia sa toate temele de care poporul nostru este îndrăgostit”, „Pentru că-mi place să-l citesc pe Vieru, pentru că este al nostru şi merită citit.”, au spus câțiva dintre participanți.La eveniment au participat şi copii, care au ţinut să recite versurile poetului înainte de a scrie eseul. „Îmi plac foarte mult operele lui Grigore Vieru. Este un poet al neamului nostru”, a spus o copilă.

„Pentru categoria de vârstă de la zece la 16 ani am formulat o temă pornind de la un text poetic. Pentru categoria de vârstă de la 17 ani în sus am propus câteva variante de aforisme”, a menționat lectorul universitar din cadrul Universității de Stat din Moldova (USM), Marcela Adam.

Lucrările vor fi evaluate în două etape, mai întâi vor fi triate de profesorii universitari, iar ulterior de către un juriu, din care fac parte scriitorii, compozitori, interpreţi şi critici de teatru.

„Am invitat toţi doritorii să-l cinstească altfel pe Grigore Vieru, scriind un eseu în baza creaţiei poetului. Astfel, noi vom realiza obiectivul acestui concurs, de a promova, de a populariza opera lui Vieru. Este un scriitor pe măsura tuturor, nu cred că există vreo persoană matur sau copil care nu se identifică, care nu se regăseşte în textul vierean”, a spus decanul Facultății de Litere din cadrul USM, Adriana Cazacu.

Concursul a avut la USM. Rezultatele vor fi anunţate pe întâi martie. Câştigătorii vor primi premii băneşti, cărţi şi dicţionare.

Sursa: trm.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Uriașii cu un singur text (I)

Există autori care reușesc să se impună ca mari scriitori cu un singur volum sau chiar un singur poem. Însă lucrurile nu stau întotdeauna atât de simplu pe cât pare.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 16 Octombrie 2017, de Ana Gabor

Mandat de la Dumnezeu sau de la Putin?

„Putin, te iubim! Noi ca tine vrem să fim!” (Zicală din Sadova)

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Ziua orașului

Se apropie ziua orașului, motiv de bucurie pentru mulți dintre noi. Concerte, ziua vinului și câte ceva gratuit ca oamenii să fie mulțumiți. De obicei muzica e fără plată pentru cetățeni, iar muzicienii primesc onorarii de la primărie.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (IV). Românii/ moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Scriam săptămâna trecută că voi reveni pentru o relatare asupra experiențelor trăite în acest an cu Expedițiile Memoriei în Siberia, acolo unde am mers pentru un studiu asupra istoriei comunităților de români/moldoveni din regiunea Irkutsk și ținutul Krasnoiarsk.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Octombrie 2017, de Răzvan Munteanu

Muzica, sportul şi schimbul de informaţii - politici de coeziune socială pe ambele maluri ale Prutului

În România, despre „frații de peste Prut” am auzit vorbindu-se încă din clasa primară, iar mesajul „Basarabia e România” răzbate acum scris pe zidurile din orașe, drumuri naționale, în apropierea monumentelor istorice sau turistice, în timp ce...

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul