Astăzi 12 Decembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 11:18
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Cultură 19 Februarie 2017, ora 12:29

Peste 100 de persoane au luat parte la concursul de eseuri dedicat creaţiei lui Grigore Vieru

Marime Font

 La concursul de eseuri dedicat poetului Grigore Vieru şi-au testat cunoştinţele şi măiestria de a scrie atât elevii şi studenţii, cât şi persoanele adulte. Doritorii de a participa trebuiau să cunoască operele scriitorului şi să fie cât mai originali. Genericul concursului este „Grigore Vieru - poetul care ne uneşte”. 

Participanţii au avut la dispoziţie o oră şi jumătate pentru a-şi încerca puterile. Ei au fost îndemnaţi să aleagă una din cele patru teme propuse.

„Oscilez între varianta unu: „Dacă nu ar fi iubirea m-aş teme de viaţă” şi desigur varianta trei: „Omul are un singur prieten – mama şi un singur duşman – moartea”, „Este poetul care ne reuneşte pe toţi într-un unison desăvârşit, abordează în poezia sa toate temele de care poporul nostru este îndrăgostit”, „Pentru că-mi place să-l citesc pe Vieru, pentru că este al nostru şi merită citit.”, au spus câțiva dintre participanți.La eveniment au participat şi copii, care au ţinut să recite versurile poetului înainte de a scrie eseul. „Îmi plac foarte mult operele lui Grigore Vieru. Este un poet al neamului nostru”, a spus o copilă.

„Pentru categoria de vârstă de la zece la 16 ani am formulat o temă pornind de la un text poetic. Pentru categoria de vârstă de la 17 ani în sus am propus câteva variante de aforisme”, a menționat lectorul universitar din cadrul Universității de Stat din Moldova (USM), Marcela Adam.

Lucrările vor fi evaluate în două etape, mai întâi vor fi triate de profesorii universitari, iar ulterior de către un juriu, din care fac parte scriitorii, compozitori, interpreţi şi critici de teatru.

„Am invitat toţi doritorii să-l cinstească altfel pe Grigore Vieru, scriind un eseu în baza creaţiei poetului. Astfel, noi vom realiza obiectivul acestui concurs, de a promova, de a populariza opera lui Vieru. Este un scriitor pe măsura tuturor, nu cred că există vreo persoană matur sau copil care nu se identifică, care nu se regăseşte în textul vierean”, a spus decanul Facultății de Litere din cadrul USM, Adriana Cazacu.

Concursul a avut la USM. Rezultatele vor fi anunţate pe întâi martie. Câştigătorii vor primi premii băneşti, cărţi şi dicţionare.

Sursa: trm.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Pavel Păduraru

Întrebarea de care fug procurorii: de ce Gorbunțov nu a fost arestat?

Recent, în țara noastră a mai avut loc o minune. Dar aşa cum la noi minunile nu mai reprezintă excepții, ci lucruri ordinare, am putea să le numim fleacuri. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Sărbătorile și postul

Posturile, cred că acest lucru e limpede pentru oricine, nu mai sunt ținute ca pe vremuri. Poate în particular sau în mănăstiri mai există astfel de nevoitori. La noi, în schimb, creștinii căldicei, postul a rămas doar evitarea oricăror proteine animale.

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Decembrie 2017, de Dan Nicu

La plecarea unei Epoci

În aceste zile de decembrie, întreaga naţiune română deplânge dispariţia dintre noi a celui care a fost Majestatea sa Regele Mihai I. Suveranul s-a stins din viaţă în Elveţia, la reşedinţa sa, în ziua de marţi, 5 decembrie. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 9 Decembrie 2017, de Ana Gabor

Povestea ultimului rege

Născut la 25 octombrie 1921, regele Mihai a adus o mare bucurie în familia sa, dar și în întreaga țară.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md