Actualitate

Peste 708 mii de persoane au beneficiat în 2016 de medicamente compensate

Aproape 382 de mii de persoane au primit medicamente compensate pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare (cu cca 35 600 mai mult faţă de anul 2015), iar în jur de 93 de mii – preparate antidiabetice orale şi insulină (cu 12 mii mai mult faţă de 2015).

Numărul total de rețete pentru medicamente compensate în baza cărora farmaciile contractate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) au eliberat în anul trecut medicamente este de aproape 4 milioane 600 de mii, cu peste 900 de mii mai mult comparativ cu 2015.
Volumul total al cheltuielilor din fondurile AOAM pentru medicamentele compensate a fost anul trecut de cca 425 de milioane de lei, cu 52% mai mult faţă de 2015.

Majorarea volumului de cheltuieli pentru medicamente compensate se explică prin extinderea listei medicamentelor compensate în octombrie 2016 şi creşterea numărului de beneficiari în cadrul unor categorii de compensare.

În structura cheltuielilor pentru medicamentele compensate în 2016, cea mai mare pondere a revenit costurilor preparatelor administrate în cazul tratamentului maladiilor cardiovasculare (35,5%) şi al diabetului zaharat (27,9%). În acelaşi timp, cota preparatelor compensate integral din fondurile AOAM a constituit 53,7% din volumul total al cheltuielilor efectuate pentru medicamente compensate.
Lista medicamentelor compensate cuprinde în prezent 134 de denumiri comune internaţionale de medicamente. Aceasta poate fi consultată la medicul de familie, în farmacii, la Info CNAM (0 800 99999) şi accesată pe site-ul CNAM la rubrica Medicamente compensate.
Medicamentele sunt prescrise în tratamentul de durată în condiţii de ambulator şi în tratamentul episodic efectuat în staţionare de zi, cabinete de proceduri, la domiciliu. Pentru a beneficia de  preparate compensate integral sau parţial, medicul de familie sau, după caz, medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru sau neurolog eliberează o reţetă, în care indică denumirea comună internaţională a medicamentului. Beneficiarul, la rândul său, alege la farmacie medicamentul compensat dintr-un număr de preparate cu denumiri comerciale diferite, dar cu aceeaşi denumire comună internaţională.

Pentru eliberarea medicamentelor compensate în cadrul sistemului AOAM, anul trecut au fost contractaţi 260 de prestatori de servicii farmaceutice.

 Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *