Social

PG a depistat abateri de la lege în unele regulamente ale Ministerului Educaţiei

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, normele Regulamentului cu privire la organizarea şi funcţionarea liceelor, aprobat prin ordinul Ministerului Educaţiei şi Tineretului nr. 415 din 6 noiembrie 2006, şi ale Regulamentului-tip al instituţiei de învăţământ secundar general, aprobat prin ordinul Ministerului Educaţiei şi Tineretului nr.547 din 13 august 2007, impun colectarea vicioasă de la părinţi a mijloacelor băneşti în diferite fonduri, în cadrul instituţiilor de învăţământ.  

Contrar prevederilor legale, Regulamentul-tip nr.547 stabileşte constituirea unor structuri noi – comitetul de părinţi al clasei şi Consiliul reprezentativ al părinţilor la nivelul instituţiei de învăţământ, cărora le este prescris un şir de atribuţii, prin care, potrivit procurorilor, părinţii sunt de fapt implicaţi în procesul de acumulare şi gestionare a surselor financiare colectate în instituţie. Astfel, se încalcă prevederile Legii învăţământului, potrivit cărei învăţământul de stat este gratuit.

În conformitate cu art.58 al Constituţiei RM, cetăţenii au obligaţia să contribuie, prin impozite şi prin taxe la cheltuielile publice. Orice alte prestaţii, în afara celor stabilite prin lege, sunt interzise.

De asemenea, Regulamentul-tip impune în mod imperativ învăţătorului să constituie comitetul de părinţi al clasei în 30 zile de la începutul anului de învăţământ şi să dirijeze nemijlocit acest proces, ulterior fiind constituit Consiliul reprezentativ al părinţilor la nivel de instituţie. Aceste norme poartă caracter imperativ în raport cu părinţii, cărora nu li se oferă căi de alternativă şi nici dreptul de a-şi manifesta voinţa.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu au fost de găsit deocamdată pentru a comenta acuzaţiile. 

Miniterul Educaţiei a anunţat anterior că va organiza, mâine, 9 decembrie, o şedinţă cu şefii direcţiilor generale de învăţământ în cadrul căreia vor fi discutate probleme cu privire la asociaţiile de părinţi şi colectările de bani în şcoală. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *