Economie

Pierderile în sectorul forestier sunt cauzate de managementul defectuos, Expert-Grup

Într-o conferinţă de presă la IPN, Tatiana Savva a menţionat că suma pierderilor se ridică la şapte milioane de lei. „Cum au avut loc aceste pierderi? În primul rând din contul ocupării ilegale a terenurilor de pădure şi din contul unor operaţiuni din cauza delimitării incorecte a pădurilor”, a menţionat Tatiana Savva.

În lucrarea sa, Tatiana Savva a menţionat că până în prezent Agenţia Moldsilva nu a elaborat un sistem unic de ţinere a evidenţei de stat a fondului forestier şi a cadastrului silvic, şi nici nu a stabilit clar responsabilii pentru acest proces.

„Lipsa unui sistem de evidenţă a Fondului forestier şi problemele la delimitarea pădurilor pune riscuri de înstrăinare a terenurilor şi ocupare abuzivă a acestora. Lipsa banilor pentru înregistrarea şi delimitarea proprietăţii forestiere este o problemă mai mult de capacitate şi interese, decât financiară, pentru că, şi în cazul existenţei resurselor financiare necesare, acestea nu au fost valorificate sau delimitarea a fost făcută incorect din contul terenurilor autorităţilor publice locale sau persoanelor fizice”, spune Tatiana Savva.

O problemă semnalată de expertă este şi darea în arendă a fondului forestier. Potrivit ei, mecanismul trebuie revăzut, iar în cazul în care va continua darea în arendă a pădurilor, este necesar ca acest lucru să se facă în baza proiectelor de dezvoltare, alese prin concurs. În ceea ce priveşte contractele existente, experta spune că este necesară urgentarea revederii sistemului de evidenţă a acestora, pentru a putea colecta banii din arenda acestor terenuri. De asemenea, este necesară şi asigurarea accesului liber al populaţiei în zonele date în arendă.

Analiza a fost elaborată în cadrul proiectului „Procesul bugetar în Republica Moldova: Monitorizarea transparenţei şi promovarea controlului public”.

IPN

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *