Politică

Planul de acţiuni privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE va fi evaluat la sfîrşitul fiecărei sesiuni parlamentare

Potrivit autorilor proiectului, documentul reprezintă un plan de acţiuni care reies din angajamentele Republicii Moldova faţă de Uniunea Europeană şi are drept scop dezvoltarea şi reformarea sectoarelor justiţiei, educaţiei, sănătăţii, politicii externe ş.a.

Unul dintre autorii proiectului, speakerul Andrian Candu, a declarat că documentul este elaborat în baza programului de activitate al Guvernului. „Planul are drept scop armonizarea cadrului legal cu principiile, normele, standardele şi politicile UE. Acest document reprezintă un punct de pornire în activitatea Legislativului, iar periodic urmează să revenim la acesta pentru a evalua măsurile implementate şi cele care urmează a fi îndeplinite”, a afirmat Andrian Candu.

De cealaltă parte, reprezentanţii opoziţiei parlamentare au criticat documentul, precizând că acesta este adoptat în grabă. „Am spus de mai multe ori că vom susţine toate actele ce au drept scop integrarea R. Moldova în UE, însă acest plan a fost elaborat în grabă, nefiind analizat în modul corespunzător. Este necesar să pătrundem în esenţa documentului, dar nu să-l adoptăm doar în mod formal”, a spus preşedintele fracţiunii liberal-democraţilor, Tudor Deliu.

La rândul său, deputatul socialist, Vlad Bătrîncea, a specificat că documentul nu ar reprezenta interesele statului. „Avem multe planuri, însă mai puţine acţiuni. Constatăm, din nou, că proiectele se adoptă în grabă, de aceea nu vom vota acest document”, a menţionat Bătrîncea.

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a specificat că „este necesar un control sporit din partea Legislativului în realizarea documentului, care va include mai multe audieri în cadrul comisiilor parlamentare”.

În urma dezbaterilor, proiectul a fost adoptat cu votul majorităţii deputaţilor. Totodată, s-a decis ca planul de acţiuni privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE să fie evaluat la sfârșitul fiecărei sesiuni parlamentare.

Moldpres 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *