Politică

PLDM, PD şi PCRM resping amendamentul care interzice înregistrarea instituţiilor media în zone off-shore

Deputaţii din coaliţia minoritară PLDM-PD, dar şi cei din PCRM, nu au susţinut însă amendamentul înaintat de legislatorul PL, Corina Fusu, prin care a propus ca în Codul Audiovizualului să fie indicat expres că întreprinderile înregistrate în zonele off-shore nu pot fi proprietari de instituţii de presă, pentru a proteja acest sistem.

Deputatul PL, Corina Fusu, a accentuat că opinia publică trebuie să cunoască nu doar cine sunt proprietarii instituţiilor de presă, dar şi din ce surse sunt finanţate acestea. „Domeniul audiovizualului este la fel de important ca cel bancar. Sistemul bancar este protejat prin aceeaşi interdicţie pe care propun să o acceptăm şi pentru domeniul audiovizualului. Cazul Georgiei confirmă faptul că o asemenea prevedere a lucrat foarte bine pentru protejarea şi transparenţa proprietăţii. Este important să cunoaştem nu doar numele proprietarilor, dar şi sursa de bani care alimentează o televiziune sau alta”, a declarat deputatul PL, Corina Fusu.

„Sper că sunteţi sinceri când vorbiţi de proprietarii beneficiari ai instituţiilor media, pentru că legea aşa cum e propusă este doar o vorbăraie”, a adăugat şi liberalul Valeriu Munteanu.

Amendamentul a fost susţinut însă doar de 38 de deputaţi, cei in PLDM, PD şi PCRM abţinându-se de la vot.

„Foarte des deviem de la scopul iniţiativei. Scopul este de a oferi transparenţă astfel ca să cunoaştem beneficiarul final. Acesta este scopul pe care trebuie să-l urmărim. Nu trebuie să urmărim restricţii. Din contra, avem nevoie de investiţii”, a menţionat deputatul PLDM, Vlad Filat.

„Termenul de zonă off-shore nu este unul juridic. Este o literatură curată. Nu este clar pentru nimeni. Nu are niciun sens să includem un astfel de termen”, a spus deputatul PCRM, Oleg Reidman.

Proiectul de lege este semnat de PLDM şi a fost aprobat în prima lectură de Parlament în vara anului trecut. Atunci, mai mulţi deputaţi s-au arătat sceptici declarând că modificările se vor face doar pe hârtie, astfel încât proprietarii instituţiilor de presă vor avea în continuare posibilitatea să rămână în umbră, iar problemele precum monopolul pe piaţa de publicitate vor persista.

sursa: jurnal.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *