Astăzi 12 Decembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 11:18
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Social 28 Martie 2017, ora 15:41    Din editia print

Poezie-sărăcie într-un recital regal

Marime Font

Azi poezia nu mai este la modă. Nici Eminescu nu se mai citește. Nu se citește în general, unii consideră lectura o ocupație învechită, alții o pierdere de timp, iar pentru altă categorie - aproape o sperietoare.

Totuși, mai spunem astăzi, nu știu cu câtă convingere, că atâta timp cât revenim, din când în când, la poezie, sufletul din noi încă vibrează a sensibilitate. Mai sper că obiectele acestea mici, deștepte (nu neapărat și înțelepte), care se cheamă iPhone, smartphone și de care cu greu ne dezlipim, pot fi lăsate pe o clipă. Și asta o putem face atunci când discernem necesitatea mobilului, de exemplu, sau folosirea, în scop rapid și util a unei rețele de socializare, și pierderea timpului, care este la fel de util.

E real ce spun. E chiar posibil să schimbi, măcar pentru câteva ore, curiozitatea navigării pe Internet pe o seară de poezie bună. A fost să fie, marți, 21 martie 2017, de Ziua Internațională a Poeziei, în sala Teatrului „Satiricus I. L. Caragiale”, la un recital de poezie eminesciană. Actorul craiovean Emil Boroghină, la invitația Institutului Cultural Român „M. Eminescu” la Chișinău, a susținut un recital regal din creația poetului-nepereche. Măiestria actoricească, timbrul cald al vocii, sutele sau poate miile de versuri, care au încăput în memoria neclintită a actorului, au fost toate transmise spectatorului select, bineînțeles. Ce altă dovadă de convingere mai poate fi, că memorizarea poeziei lui Eminescu, recitată la modul sublim de Emil Boroghină, întrece megabaiții unui mobil? Iar adevăratul talent al actorului, din al cărui repertoriu, nu știu dacă a lipsit vreo poezie eminesciană, îți face, totodată, și o educație sentimentală.Așadar, Emil Boroghină a revenit la Chișinău, după mai mult de 20 de ani. Și așa cum a menționat actorul la sfârșitul spectacolului - de Chișinău este legat sufletește. Iar acest periplu poetic, care atrage, fără îndoială, și tinerii spre Eminescu, se datorează drumului mirific pe care îl face cu atâta plăcere la Chișinău.

Ne întrebăm atunci. Dacă în două ore de ascultare și de admirație a liricii lui Eminescu, într-o interpretare inedită a actorului Emil Boroghină, telefoanele au muțit, oare poezia mai este sărăcie?

Silvia Strătilă

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Pavel Păduraru

Întrebarea de care fug procurorii: de ce Gorbunțov nu a fost arestat?

Recent, în țara noastră a mai avut loc o minune. Dar aşa cum la noi minunile nu mai reprezintă excepții, ci lucruri ordinare, am putea să le numim fleacuri. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Sărbătorile și postul

Posturile, cred că acest lucru e limpede pentru oricine, nu mai sunt ținute ca pe vremuri. Poate în particular sau în mănăstiri mai există astfel de nevoitori. La noi, în schimb, creștinii căldicei, postul a rămas doar evitarea oricăror proteine animale.

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Decembrie 2017, de Dan Nicu

La plecarea unei Epoci

În aceste zile de decembrie, întreaga naţiune română deplânge dispariţia dintre noi a celui care a fost Majestatea sa Regele Mihai I. Suveranul s-a stins din viaţă în Elveţia, la reşedinţa sa, în ziua de marţi, 5 decembrie. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 9 Decembrie 2017, de Ana Gabor

Povestea ultimului rege

Născut la 25 octombrie 1921, regele Mihai a adus o mare bucurie în familia sa, dar și în întreaga țară.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md