Astăzi 17 Octombrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:43
Abonamente

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Social 28 Martie 2017, ora 15:41    Din editia print

Poezie-sărăcie într-un recital regal

Marime Font

Azi poezia nu mai este la modă. Nici Eminescu nu se mai citește. Nu se citește în general, unii consideră lectura o ocupație învechită, alții o pierdere de timp, iar pentru altă categorie - aproape o sperietoare.

Totuși, mai spunem astăzi, nu știu cu câtă convingere, că atâta timp cât revenim, din când în când, la poezie, sufletul din noi încă vibrează a sensibilitate. Mai sper că obiectele acestea mici, deștepte (nu neapărat și înțelepte), care se cheamă iPhone, smartphone și de care cu greu ne dezlipim, pot fi lăsate pe o clipă. Și asta o putem face atunci când discernem necesitatea mobilului, de exemplu, sau folosirea, în scop rapid și util a unei rețele de socializare, și pierderea timpului, care este la fel de util.

E real ce spun. E chiar posibil să schimbi, măcar pentru câteva ore, curiozitatea navigării pe Internet pe o seară de poezie bună. A fost să fie, marți, 21 martie 2017, de Ziua Internațională a Poeziei, în sala Teatrului „Satiricus I. L. Caragiale”, la un recital de poezie eminesciană. Actorul craiovean Emil Boroghină, la invitația Institutului Cultural Român „M. Eminescu” la Chișinău, a susținut un recital regal din creația poetului-nepereche. Măiestria actoricească, timbrul cald al vocii, sutele sau poate miile de versuri, care au încăput în memoria neclintită a actorului, au fost toate transmise spectatorului select, bineînțeles. Ce altă dovadă de convingere mai poate fi, că memorizarea poeziei lui Eminescu, recitată la modul sublim de Emil Boroghină, întrece megabaiții unui mobil? Iar adevăratul talent al actorului, din al cărui repertoriu, nu știu dacă a lipsit vreo poezie eminesciană, îți face, totodată, și o educație sentimentală.Așadar, Emil Boroghină a revenit la Chișinău, după mai mult de 20 de ani. Și așa cum a menționat actorul la sfârșitul spectacolului - de Chișinău este legat sufletește. Iar acest periplu poetic, care atrage, fără îndoială, și tinerii spre Eminescu, se datorează drumului mirific pe care îl face cu atâta plăcere la Chișinău.

Ne întrebăm atunci. Dacă în două ore de ascultare și de admirație a liricii lui Eminescu, într-o interpretare inedită a actorului Emil Boroghină, telefoanele au muțit, oare poezia mai este sărăcie?

Silvia Strătilă

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Uriașii cu un singur text (I)

Există autori care reușesc să se impună ca mari scriitori cu un singur volum sau chiar un singur poem. Însă lucrurile nu stau întotdeauna atât de simplu pe cât pare.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 16 Octombrie 2017, de Ana Gabor

Mandat de la Dumnezeu sau de la Putin?

„Putin, te iubim! Noi ca tine vrem să fim!” (Zicală din Sadova)

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Ziua orașului

Se apropie ziua orașului, motiv de bucurie pentru mulți dintre noi. Concerte, ziua vinului și câte ceva gratuit ca oamenii să fie mulțumiți. De obicei muzica e fără plată pentru cetățeni, iar muzicienii primesc onorarii de la primărie.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (IV). Românii/ moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Scriam săptămâna trecută că voi reveni pentru o relatare asupra experiențelor trăite în acest an cu Expedițiile Memoriei în Siberia, acolo unde am mers pentru un studiu asupra istoriei comunităților de români/moldoveni din regiunea Irkutsk și ținutul Krasnoiarsk.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Octombrie 2017, de Răzvan Munteanu

Muzica, sportul şi schimbul de informaţii - politici de coeziune socială pe ambele maluri ale Prutului

În România, despre „frații de peste Prut” am auzit vorbindu-se încă din clasa primară, iar mesajul „Basarabia e România” răzbate acum scris pe zidurile din orașe, drumuri naționale, în apropierea monumentelor istorice sau turistice, în timp ce...

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul