Astăzi 20 Octombrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 16:00
Abonamente

Actualitate 21 Septembrie 2017, ora 14:03

Poliția de Frontieră vrea schimbarea modului de trecere a frontierei de stat?

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

La inițiativa șefului adjunct al Poliției de Frontieră, Veaceslav Garștea, aflat într-o vizită de lucru în Estonia acum patru luni, s-a acceptat propunerea privind realizarea unui studiu de fezabilitate care să identifice soluţii pentru fluidizarea traficului la frontiera R. Moldova, cu posibilitatea preluării experienței estoniene în gestionarea fluxului de călători prin programarea traversării frontierei de stat.

Succesul serviciului electronic de gestionare a rândurilor GoSwift în punctele de trecere, aplicat de autoritățile de frontieră estoniene, ar constitui o soluție pentru R. Moldova în degajarea traficului transfrontalier. În acest sens, pentru cunoașterea detaliată a ceea ce presupune aplicația online, dar și eficiența implementării acesteia de către Poliția de Frontieră, în incinta IGPF a avut loc întâlnirea cu directorul tehnic al companiei estoniene GoSwift, Marius Kutateladze și fostul șef al Departamentului responsabil de controlul frontierei al Poliției de Frontieră Estoniene, Rando Kruusmaa.

În cadrul întrevederii, angajații Poliției de Frontieră, specializați în domeniul tehnologii informaționale și cei de la control al trecerii frontierei, s-au arătat interesați de funcționalitatea sistemului și practicabilitatea acestuia atât pentru călători, cât și pentru inspectorii de frontieră.Din informațiile generale, serviciul electronic de gestionare a rândurilor GoSwift reprezintă o aplicație online, prin intermediul căreia este posibilă înregistrarea prealabilă a cetățenilor/autovehiculelor/mărfurilor la trecerea frontierei de stat, în punctul de trecere ales și la ora dorită. Astfel, se reduce semnificativ timpul de așteptare în punctele de trecere, dar și permite planificarea mai eficientă a călătoriei. Practica estoniană demonstrează că un astfel de serviciu a dus la dezvoltarea infrastructurii în punctele de trecere a frontierei, fiind create condiții optime pentru călători și personalul de frontieră.

În contextul informațiilor prezentate, șeful adjunct al Poliției de Frontieră, Veaceslav Garștea, a salutat deschiderea partenerilor estonieni în suportul lansării acestei aplicații și în R. Moldova, pentru început ca testare în unul din punctele de trecere a frontierei. Fapt ca în finalul discuțiilor, interlocutorii au punctat posibilitățile și pașii care urmează a fi întreprinși de către autoritățile naționale în vederea implementări eficiente a serviciului dat.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 15:46

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

La 19 octombrie a fost redeschis sectorului de poliție nr. 3, din sectorul Buiucani al mun. Chișinău, care a fost complet renovat și dotat în conformitate cu cerințele internaționale și bunele practici în domeniu, asigurând tuturor cetățenilor acces liber și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 14:17

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Scutul antirachetă care este construit de Washington în străinătate constituie o problemă esențială pentru Rusia și China, a afirmat vineri, la Moscova, ministrul de externe rus Serghei Lavrov, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 10:57

Vladimir Putin: Rusia e pregătită să dezvolte noi sisteme nucleare

Vladimir Putin: Rusia e pregătită să dezvolte noi sisteme nucleare Din editia print

Federația Rusă susține că va reacționa promt și „simetric”, în cazul în Statele Unite renunță la Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, citat de protv.ro.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md