Guvern

Portretul Guvernului Filip

În favoarea noului cabinet de miniștri au votat 57 de parlamentari din totalul de 101.

Pavel Filip

Pavel Filip are studii în domeniile tehnic şi economic. Acesta a absolvit Universitatea Tehnică a Republicii Moldova şi Institutul Internaţional de Management din oraşul Chişinău. Până a ajunge prim-ministru al Republicii Moldova, timp de 17 ani, Pavel Filip a activat în cadrul S.A. „Bucuria”, începând din 1991, ca inginer-șef, și terminând în 2008, ca director general al companiei. Ulterior, până în 2011, Pavel Filip a ocupat aceeași funcție în cadrul S.A. „Tutun-CTC” din Chişinău.

Cariera sa politică a început la 14 ianuarie 2011, când a fost numit în funcţia de ministru din cadrul Ministerului Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor din Chişinău. Filip a făcut parte din guvernele Filat-II, Leancă, Gaburici şi Streleţ.

Premierul moldovean a ascuns în declarația de venit pentru anul 2014 că ar deține o casă de lux din sectorul Buiucani al Capitalei, unde locuieşte cu familia sa. „Ziarul de Gardă” scrie că această casă este înregistrată pe numele fiului său în vârstă de 24 de ani. Mai mult, în timp ce cuplul Filip nu deţine afaceri comerciale pe numele său, cei doi fii, Dumitru şi Iulian deţin câte o afacere. Primul este fondatorul companiei care gestionează magazinul de ciocolată „Ciocoville”, iar al doilea are o afacere în domeniul asigurărilor de viaţă.

Potrivit portalului Anticorupţie.md, Filip este moştenitorul a nouă terenuri agricole şi o casă de locuit cu suprafaţa de 54,3 metri pătraţi în satul natal, Pănăşeşti, raionul Străşeni. Bunurile au fost moştenite în anul 2004 şi 2012.

Premierul moldovean s-a născut la data de 10 aprilie 1966, în satul Pănăşeşti, r-nul Străşeni.

Gheorghe Brega, vicepremier

Până în 2009, când se implică în politică, Gheorghe Brega a activat în medicină, lucrând în colectivele mai multor spitale pe post de urolog și medic chirurg-urolog.

Din 2009 până în prezent ocupă funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea fracțiunii Partidului Liberal. La 30 iulie 2015, este învestit în funcția de viceprim-ministru pentru probleme sociale al Republicii Moldova în Guvernul Streleț.

George Balan, vicepremier

George Balan a studiat la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din România, apoi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” de la Iaşi, după care obține studii în economie, relaţii internaţionale şi securitate (1996–1998) – instituția la care a studiat nu este precizată în CV-ul său.

Este lector la Academia de Administrare Publică din Moldova. Din 2008, ocupă funcția de șef al Direcţiei informare şi analiză a Cancelariei de Stat, iar în 2010, vine în fotoliul de vicepremier din cea de șef al Biroului pentru Reintegrare al Guvernului.

În declarațiile de interese și de avere, oficialul nu a trecut venitul soției, casa, mașina, terenurile și activele sale bancare.

Andrei Galbur – vicepremier, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Andrei Galbur și-a făcut cariera în diplomație, fiind angajat (în octombrie 1995) în cadrul serviciului diplomatic al Republicii Moldova, în funcția de atașat al Direcției Generale Europa și America de Nord, unde a gestionat dosarele cooperării bilaterale cu un șir de state europene și America de Nord.

Andrei Galbur a fost Secretar I la Ambasada Republicii Moldova în Austria, șef al Direcției Generale Securitate Internațională în cadrul MAEIE, apoi șef al Departamentului Cooperare Multilaterală. A ocupat și funcția de ministru-consilier al Ambasadei Republicii Moldova în SUA, apoi cea de şef al Direcţiei Generale Cooperare Multilaterală. Mai mult, Galbur a fost și ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă.

Monica Babuc – Ministerul Culturii

Până a deveni ministrul Culturii, în 2005, Monica Babuc, a candidat la funcția de deputat pe lista PPCD. Babuc a fost consiliera lui Vlad Plahotniuc, iar în 2015, a candidat la funcția de primar al Capitalei, luând doar 2% din sufragii.

Soțul dnei ministru, Anatolie Babuc, este vicedirector al Departamentului logistică a Moldtelecom, fondator la SRL Building Line și Bazis-D SRL. Familia Monicăi Babuc este proprietară a două apartamente și deține un singur automobil.

Vladimir Cebotari – Ministerul Justiţiei

Vladimir Cebotari rămâne în funcția de ministru al Justiţiei, deși nu a avut tangenţă cu domeniul în care a fost numit responsabil acum câteva luni.

A fost manager la AIR Moldova, Aeroportul Internaţional Chişinău şi Autoritatea Aviaţiei Civile. După 2 ani, cât a fost viceministru al Transporturilor, în aprilie 2015, el devine director al instituţiei Întreprinderii Calea Ferată.

Alexandru Jizdan – Ministerul Afacerilor Interne

Colonelul Alexandru Jizdan şi-a început activitatea în Ministerul Afacerilor Interne încă în 1995.

A fost decorat de către Gheorghe Papuc, ministrul de Interne în 2009, pentru că i-a îndeplinit ordinele în timpul evenimentelor din aprilie a aceluiași an. Ulterior, a fost numit şef al Departamentului Servicii Operative din cadrul MAI, fiind destituit din funcţie în februarie 2013, pe fondul scandalului legat de vânătoarea din Pădurea Domnească, scrie Centrul de Investigații Jurnalistice. În octombrie 2015, a ajuns director al Serviciului de Informații și Securitate.

Ruxanda Glavan – Ministerul Sănătăţii

Ruxanda Glavan are studii medicale şi un MBA la Grenoble, Franţa. Până a veni la şefia Sănătăţii, Glavan a ocupat funcția de viceministru, apoi ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. A fost director al unei companii specializate în importul şi distribuţia utilajului medical, a preparatelor farmaceutice, a produselor cosmetice şi de igienă personală.

Ruxanda Glavan locuieşte împreună cu soțul ei, Aureliu Cincilei, viceguvernator al Băncii Naţionale a Moldovei, într-o vilă de lux din sectorul Râşcani al Capitalei. De altfel, cuplul mai deține o casă de locuit, două apartamente, două maşini marca Toyota şi un Lexus, trei terenuri şi 16 conturi bancare.

Iurie Chirinciuc – Ministerul Transporturilor

Miniserul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor va fi condus și în continuare de actualul deputat liberal şi om de afaceri Iurie Chirinciuc.

Chirinciuc este fostul patron al Clubului de Fotbal FC Costuleni şi preşedinte al Organizaţiei teritoriale Ungheni a PL. Deţine cote de participaţie în alte cinci firme moldoveneşti, două dintre care se ocupă cu prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor, iar altele două – cu producerea mobilei, toate cu sediul la Ungheni.

Este acţionar unic al concernului Moldacom Grup SRL, cu sediul la Iaşi, specializat în producerea mobilei. Tamara Chirinciuc, administratoarea firmei, potrivit „Ziarului de Gardă”, a fost condamnată în România la opt luni de închisoare cu suspendare, pentru că a achiziţionat mobilă din San Marino şi a vândut-o în Estonia, fără a achita taxele vamale.

Anatol Şalaru – Ministerul Apărării

Până a deveni şef la Apărare, Anatol Şalaru a ocupat mai multe funcţii în cadrul companiei Ascom-Grup în frunte cu A. Stati, printre care postul de director al reprezentanţei din Turkmenistan şi Irak. Ulterior, acesta a ocupat funcția de ministru al Transporturilor în perioada 2009-2013.

Conform declaraţiei de venit pentru anul trecut, Șalaru deţine două apartamente la Chişinău, trei terenuri agricole, un depozit bancar în sumă de 30.000 de euro şi conduce un automobil Mercedes.

Corina Fusu – Ministerul Educației

Corina Fusu a absolvit Facultatea de Biologie și este cunoscută ca jurnalistă, domeniu în care a activat mai bine de 30 de ani. Corina Fusu a fost criticată de societatea civilă pentru faptul că a oprit mersul reformei în Educație lansată de Maia Sandu.

În declaraţia pentru anul 2014 ea a indicat un teren în Anenii Noi şi un apartament.

Valeriu Munteanu – Ministerul Mediului

Valeriu Munteanu, vicepreşedintele PL, este licenţiat în Drept, iar până în 2009, când a devenit deputat, a fost director de proiect în cadrul diferitor asociaţii obşteşti, dar şi primar în satul de baştină, Floreni, Anenii Noi (2007).

Anul trecut el a avut un venit de peste 150.000 de lei din activitatea de deputat şi alte aproape 116.000 de lei – indemnizaţii. Liberalul are o casă de locuit la Floreni, cu suprafaţa de 220 de metri pătraţi.

Eduard Grama – Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare

Eduard Grama şi-a făcut studiile timp de şapte ani, la vârsta de 30 de ani, la secția frecvență redusă a Facultăţii de Drept a Institutului Nistrean de Economie și Drept de la Bălți. Este ex-directorul general al companiei „Chateau Vartely”, fost șef adjunct al Biroului Vamal Chișinău și ex-viceministru al Agriculturii.

În declaraţia de venit pentru anul 2014, Grama a trecut salariul de 88.582 de lei din activitatea de adjunct a Biroului Vamal Chişinău. Soția sa deține o afacere în domeniul alimentației și vinificației

Victor Zubcu – Ministerul Tineretului şi Sportului

CV-ul oficial al candidatului nu se regăsește pe pagina oficială MTS, unde a activat în calitate de viceministru din martie 2015 până în prezent. Anterior a activat, tot în calitate de viceministru, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Conform datelor din declarație, Zubcu nu are nici casă, nici mașină.

Stela Grigoraș – Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei

Stela Grigoraş este doctor în Sociologie, în domeniul Protecţiei Sociale a Familiei şi Copilului. Conduce Organizația „Parteneriate pentru fiecare copil”, cunoscută grație mai multor proiecte de reformă a sistemului rezidențial. De asemenea, Stela Grigoraș este membră a Societăţii Internaţionale pentru Prevenirea Abuzului şi Neglijării Copilului şi a Societăţii Naţionale a Asistenţilor Sociali. Este unul din Fondatorii Alianţei ONG-urilor active în domeniul protecţiei copilului şi familiei din Moldova. A făcut parte din Colegiul Ministerului Educației în perioada când instituția a fost condusă de Mihail Șleahtițchi.

Octavian Armașu – Ministerul Finanțelor

Octavian Armaşu și-a făcut studiile la Universitatea Tehnică din Moldova și în cadrul Programului CFA la „CFA Institute” (SUA).
Este director financiar al companiei Südzucker Moldova S.A. și cofondatorul altor două firme specializate în comerț și respectiv cultura cerealelor și leguminoaselor boabe, inclusiv producerea semințelor.

Octavian Calmâc – vicepremier, Ministerul Economiei
Octavian Calmâc este din satul Bardar, raionul Ialoveni. Și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Matematică Aplicată, la Academia de Studii Economice din Moldova și la Institutul de Instruiri Politice Comerciale din Geneva.

Începând cu octombrie 2009, a ocupat funcția de viceministru al Economiei și de reprezentant al statului în Consiliul de Administratori ai Băncii de Economii. Este și reprezentant al statului la Moldexpo, Moldova Gaz SA, Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare și Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială, Metalferos și Magazinul UNIC.

Vasile Bâtcă – Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor

Vasile Bâtcă este fost polițist, originar din oraşul Nisporeni. Și-a făcut studiile la Şcoala Medie Specială de Poliţie a MAI și la Academia de Poliţie a MAI.

Fostul poliţist Vasile Bâtcă a ajuns în fotoliul de ministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor în februarie 2015, în Guvernul Gaburici, mandat pe care l-a păstrat și în Guvernul Streleţ. Membru activ al PD, Vasile Bâtcă a ajuns să exercite funcţia de preşedinte al organizaţiei teritoriale a formațiunii. A ocupat funcţia de viceprimar al oraşului Nisporeni, iar apoi cea de preşedinte al raionului Nisporeni.

Vasile Bâtcă a ajuns în atenţia presei în alegerile prezidenţiale din România, în care acesta şi subalternii săi din PD ar fi corupt alegătorii să-l voteze pe candidatul Victor Ponta.

Vasile Botnari – Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor

Vasile Botnari, economist de profesie, a fost deputat în perioada 2010 și 2013, devenind ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, în perioada 31 mai 2013 până pe 30 iulie 2015.

Acesta a fost directorul general al Companiei „Chişinău Aeroport Service”, al Companiei aeriene „Air Moldova” și al Agenţiei Transporturi a Republicii Moldova. A fost reprezentantul companiei aviatice italiene „Club Air” în Republica Moldova și manager la compania Nobil Air. A făcut parte şi din Consiliul de Administraţie al băncii Victoriabank.

Într-o anchetă din 2013, reporterii „Ziarului de Gardă” scriau că Vasile Botnari este naşul fiicei şi respectiv ginerelui lui Valeriu Guma. Pe 30 decembrie 2012, la o săptămână de la moartea omului de afaceri Sorin Paciu în Pădurea Domnească, Vasile Botnari a participat împreună cu finul său, dar şi cu Valeriu Guma la o nouă vânătoare în rezervaţia naturală. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *