Economie

Portugalia ar putea deveni următorul dezastru economic al Europei

  Mai întâi a fost Brexitul, apoi sectorul bancar italian. Acum, la pericolele care ameninţă stabilitatea sistemului financiar european se poate adăuga creşterea surprinzător de lentă a economiei Portugaliei.

În ultimele săptămâni, temerile că economia fragilă a acestei ţări va aduce o retrogradare a ratingului s-au accentuat. Reducerea ratingului ar însemna că obligaţiunile portugheze nu mai sunt eligibile pentru programul de relaxare cantitativă (achiziţii de active) al Băncii Centrale Europene. Astfel de temeri au împins în sus yieldurile titlurilor guvernamentale portu­gheze, randamentul titlurilor cu maturitate de 10 ani urcând peste 3% în această săptămână, de la aproximativ 2,3% cu mai puţin de un an în urmă, scrie ZF
„Creşterea abruptă a randamentelor obli­ga­ţiunilor portugheze în această lună reflectă temeri îndreptăţite privi­toare la ratingul de credit al guvernului ţării“, spune Jack Allen, economist la Capital Economics. „Deşi guvernul intenţionează să respecte regulile fiscale ale UE, ritmul lent de creştere economică va pune sub semnul îndoielii ratingul de credit pentru o perioadă. Drept rezultat, temerile investitorilor că Portugalia ar putea fi în cele din urmă exclusă din programul BCE nu se vor domoli probabil“, se mai arată în notă. Îngrijorările privitoare la economia portugheză au apărut la începutul acestei luni, când agenţia de rating DBRS a sugerat că ţara şi-ar putea pierde ratingul de credit investment grade în octombrie.

Într-un interviu acordat Reuters, şeful pe ratinguri suverane al DBRS Fergus McCormick declara că „presiunile par să crească“ în Portugalia după ce PIB-ul pe trimestrul doi a avansat cu doar 0,2%. Poziţia DBRS este importantă pentru că agenţia este singura din patru mari agenţii recunoscute de BCE care încă ataşează un rating investment grade datoriei guvernului portughez. Celelalte trei, Fitch, Moody’s şi S&P, au ratinguri junk. Pentru a fi eligibilă pentru programul BCE de achiziţie de obligaţiuni, o ţară trebuie să aibă un rating investment grade cel puţin din partea uneia din cele patru agenţii de rating.

„Încă ne aşteptăm ca Portugalia să nu aibă această soartă, însă riscurile sunt serioase“, a declarat Holger Schmieding, economist-şef al Berenberg.

„O vânzare masivă de obligaţiuni în urma unei retrogradări ar forţa Lisabona să ceară ajutor din nou, iar condiţiile ataşate unui astfel de ajutor ar împinge probabil Portugalia înapoi pe calea reformelor”, a adăugat economistul Berenberg. Ca una dintre ţările cel mai serios afectate de criza financiară, Portugalia a ajuns să primească un pachet de susţinere financiară de 78 miliarde de euro în 2011 cu condiţii dure ataşate. Totuşi, când ţara a ieşit din programul de bailout în iunie 2014, aceasta se redresa într-un ritm mai rapid decât cel anticipat. Atunci, ce nu a mers bine pentru Portugalia? Parte a problemei este ghinion pur, iar parte sunt probleme locale, arată Schmieding. Prăbuşirea preţurilor petrolului a afectat puternic Angola, care devenise al patrulea mare partener la export al Portugaliei până la finele lui 2014. Numai în prima jumătate a acestui an exporturile portugheze către Angola s-au prăbuşit cu 42%.

În plus, guvernul socialist care a venit la putere în noiembrie 2015 a majorat salariul minim, a crescut numărul de sărbători publice şi a inversat mai multe reforme cheie, toate acestea putând sta în calea eforturile ţării de a atinge ţintele fiscale ale UE. Există însă modalităţi prin care Portugalia poate evita pierderea ratingului investment grade şi rămâne în clubul QE al BCE, spun analiştii. Decizia DBRS din 21 octombrie va veni la numai şase zile după deadline-ul pentru depunerea de către guvernul portughez a proiectului de buget la Comisia Europeană. Portugalia trebuie să-şi aducă deficitul bugetar la 2,5% până la sfârşitul acestui an, în caz contrar riscând o amendă din partea UE. Deficitul său se situa la 4,4% în 2015, peste nivelul acceptat de 3%, însă o potenţială penalizare a fost anulată din cauza “circumstanţelor excepţionale”. „Pentru a evita conflictul cu CE şi a minimiza riscul unei retrogradeări, guvernul trebuie să anunţe noi măsuri de austeritate”, arată Allen de la Capital Economics. „CE a cerut guvernului să anunţe reduceri suplimentare echivalând cu 0,25% din PIB în acest an. Dacă acestea s-ar realiza, DBRS şi-ar putea menţine ratingul”.

Sursa: radiochisinau

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *