Astăzi 22 August 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:47
Abonamente

Istorie 13 August 2017, ora 08:50

Povestea pensionarului trimis în GULAG pentru un REBUS antisovietic

Marime Font

Pensionarul Pavel Doronin din Chişinău a difuzat timp de cinci ani cărţi poştale şi foi volante cu mesaje incifrate împotriva Partidului Comunist şi puterii sovietice. În 1972, a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare.

Periferiile URSS, precum era considerat Chişinăul, prezentau potenţial pericol pentru metropolă, iar orice manifestare antisovietică era curmată din faşă. În cazul RSS Moldoveneşti, KGB-iştii mai degrabă se aşteptau de la moldoveni la mişcări pro-româneşti, pe care le considerau mult mai periculoase, decât la acţiuni antisovietice ordinare. Poliţia politică sovietică şi-a îndreptat toate eforturile spre combaterea unor astfel de manifestări ale moldovenilor. Dar au existat şi oameni care au protestat faţă de PCUS şi politica imperiului sovietic în diferite domenii.Pavel Doronin s-a născut la 25 august 1905, în regiunea Manciuria, fostul Imperiu Rus. A terminat şase clase în oraşul Blagovescensk din Extremul Orient, unde se mutase cu traiul familia sa. În 1931, a intrat la Institutul de Transporturi din Leningrad, pe care l-a absolvit în 1934, după care a activat la diferite întreprinderi de transport şi construcţii din Extremul Orient. La începutul anului 1941, a fost transferat la Lvov, unde îl prind evenimentele din 22 iunie 1941. A fost mobilizat într-o unitate militară de transport de la calea ferată.

În 1943, aflându-se în Armata Roşie, a fost judecat de un tribunal militar la 10 ani de munci corecţionale, cu confiscarea averii, pentru agitaţie şi propagandă antisovietică (a ţinut jurnale, a lăudat tehnica armatei germane şi a blamat-o pe cea sovietică, a elogiat condiţiile de care se bucura un ofiţer german în comparaţie cu unul sovietic etc). A fost eliberat în 1952 şi reabilitat în 1956. Ulterior a lucrat la o construcţie de pe râul Peciora (1953-1956), Direcţia căii ferate de nord (1956-1960), peste tot fiind lăudat drept un inginer calificat, cu iniţiativă etc.

În 1960 i-a fost respinsă cererea de intrare în PCUS. În acel an, Doronin a ajuns la Chişinău, fiind angajat la calea ferată din Moldova. S-a stabilit cu traiul în cartierul Poşta Veche, pe strada Dubăsari. S-a pensionat în 1965.

Doronin îşi manifestă dezacordul faţă de PCUS şi puterea sovietică în 1967, când URSS sărbătorea triumfător 50 de ani de la „Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie“. În toamna acelui an compune un acrostih cu un conţinut defăimător la adresa Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS)-în rusă Коммунистическая Партия Советского Союза (КПСС) pe care-l aplică, cu ajutorul unui clişeu confecţionat special, pe mai multe cărţi poştale şi foi volante, în total 24.

Iată textul în limba rusă:

Кто Кто
Продает Причиняет
Свою Стране
Совесть Страдания

În română ar suna cam aşa:„Cine şi-a pierdut onoarea / Cine îi provoacă ţării suferinţe“. Răspunsul la întrebări se conţine în acronimul format din primele litere ale cuvintelor din vers:КПСС (PCUS).

Pavel Doronin a distribuit primele şase foi volante şi cărţi poştale ce conţineau acrostihul anticomunist în noaptea de 6 spre 7 noiembrie 1967 (ziua aniversării a 50-a „revoluţiei socialiste din octombrie“). A selectat cu atenţie cărţile poştale, să se potrivească evenimentului-pe una din ele era o gravură intitulată „Asaltul Palatului de Iarnă“ (simbolul puciului de la Petrograd, din 25 octombrie/6 noiembrie 1917);pe alta era desenat Kremlinul şi avea inscripţia:„Felicitări cu ocazia Revoluţiei din Octombrie“.

Precaut după experienţa de gulag, Doronin a ales să distribuie cărţile poştale în centrul oraşului şi în sectorul Răşcani al Chişinăului, departe de locul unde locuia.

O săptămână mai târziu, la 14 noiembrie, Doronin expediază în plicuri celelalte 18 foi volante şi cărţi poştale. Două cărţi poştale i-a trimis directorului Uzinei de tractoare din Chişinău, câte una la întreprinderea „Vibropribor“, uzina de pompe „G. I. Kotovski“ şi la fabrica de frigidere. Alte două i-au fost expediate şefului Portului din Odesa şi câte una directorului uzinei de automobile „Lihaciov“ din Moscova şi unei întreprinderi din Leningrad. O carte poştală a ajuns la ambasada Chinei de la Moscova, iar alte două la Sinagoga din Odesa.

Un plic în care erau trei cărţi poştale a fost expediat la Vladivostok, directorului uzinei „Dalizavod“. Amuzant este faptul că şefa cancelariei uzinei din Extremul Orient, devotată PCUS, primind scrisoarea pe 26 noiembrie, i-a ordonat secretarei să adauge pe fiecare carte poştală, sub acrostih:„Asemenea cretini ca voi“. Întrucât drept adresă a expeditorului era indicată cea a uzinei de pompe „G. I. Kotovski“ din Chişinău, a pus cărţile poştale „cu răspunsul“ într-un alt plic şi l-a expediat pe adresa întreprinderii moldoveneşti. Secretarul de partid al uzinei din Chişinău a mers la KGB.

Acţiunile antisovietice ale lui Doronin au continuat un an mai târziu, când acesta a scris pe mai multe bancnote de 1 rublă şi chiar pe una de 10 ruble sloganul:„Jos PCUS“, banii fiind întrebuinţaţi la procurarea unor mărfuri. Nici de data aceasta nu a fost identificat autorul.

Administraţia magazinelor unde au fost depistate bancnote buclucaşe a sesizat imediat securitatea. Poliţia politică sovietică i-a interogat pe toţi la rând: vânzătoarea, şeful de secţie, directorul, iar uneori şi pe secretarul de partid. Persoana care prima a descoperit neregula, de obicei era vânzătoarea, recunoştea că nu a fost atentă cine i-a „strecurat“ rubla. Ridicarea „probei“ se înfăptuia printr-un proces-verbal, rubla cu pricina fiind transportată la KGB şi depusă la dosar. Magazinul rămânea în acea zi în pierdere. Bancnota de 10 ruble nu a fost depistată.

Una din problemele discutate în acei ani era subiectul emigrării evreilor din URSS. Pavel Doronin a trimis scrisori redacţiei ziarului „Sovetskaia Moldavia“ şi ambasadei SUA din Moscova, în care susţinea poziţia celor care doreau să se stabilească cu traiul în Israel, condamnând acţiunile guvernului sovietic prin care era interzisă emigrarea.

În noiembrie 1968, Doronin a completat un chestionar difuzat de Comitetul de Stat pentru Radiodifuziune al RSSM, în care ascultătorii tineri erau rugaţi să-şi expună părerile depsre emisiunile postului de radio „Luceafărul“ şi despre emisiunea TV „Unda Tineretului“. Iată răspunsurile lui Doronin:

Întrebare:Ascultaţi permanent, ocazional, în zilele de lucru, în zilele libere emisiunile noastre (de subliniat)?

Răspuns pentru ambele emisiuni:Ocazional.

Întrebare:Ce vă place sau nu vă place în emisiunile pentru tineret?

Răspuns:Nu-mi place politica şi ideologia promovată.

Întrebare:Ce subiecte v-au atras atenţia?

Răspuns:Acele care îmbogăţesc sufleteşte persoana şi care îl fac pe om să se relaxeze.

Întrebare:Ce vă frământă?

Răspuns:Lipsa de echitate socială.

Întrebare:Ce credeţi despre semenii Dvs.?

Răspuns:Capetele celor mai mulţi dintre ei sunt pline de fotbal şi tranzistoare.

Întrebare:Ce credeţi despre cei mai în vârstă ca Dvs.?

Răspuns:Printre aceştia sunt tot mai puţini oameni adevăraţi.

La finele anchetei, respondentul era rugat să adauge opinii, obiecţii, sugestii etc. Pavel Doronin a scris:„Oare este cazul? Şi Cehoslovacia a vrut să aibă o părere proprie“. (Amintim că în 1968 URSS a înăbuşit cu tancurile revoluţia de catifea din acest stat).

La datele despre respondent a indicat:Chişinău, sectorul Răşcani, 26 de ani, student.

Lui Doronin nu i-a scăpat nici politica duplicitară a URSS de promovare a păcii. Astfel, în luna mai 1970, ziarul Ministerului Apărării al URSS „Steaua Roşie“ a inserat o caricatură, care reprezenta un televizor, în interior fiind desenat renumitul „Unchiul Sam“, care reprezenta în acea vreme SUA. Acesta avea în mână o crenguţă de măslin (simbolul păcii), iar pe marginile ecranului erau desenate rachete, tunuri, avioane şi alte muniţii, prin care sovieticii dădeau de înţeles că guvernul american este cel care se înarmează. Sub caricatură scria:„Una e la televizor şi alta în realitate“, adică acţiunile de pace ale SUA sunt doar vorbe. Pavel Doronin a înlocuit chipul „Unchiului Sam“ cu poza lui Brejnev şi a expedit caricatura la redacţie.

În anul 1970, scriitorului rus Alexandr Soljeniţîn i-a fost acordat Premiului Nobel pentru literatură. Imediat, maşinăria de propagandă sovietică, inclusiv ziarul „Pravda“, a declanşat o campanie de denigrare a laureatului. Pavel Doronin a expediat în luna octombrie o carte poştală în adresa redacţiei, scriind pe verso:„Cum nu le este ruşine angajaţilor ziarului, care se mai numeşte «Pravda» (n.r. din rusă, «Adevărul»), să-şi bată joc de o persoană recunoscută, stimată şi venerată de poporul sovietic, dar şi de alte popoare? Şi asta în ţara în care se vorbeşte mult despre Omul adevărat. Putem noi oare să mai credem în viitorul socialismului?“ Semnează „un grup de studenţi“.

La 15 octombrie 1970, un bărbat şi fiul său de 15 ani au încercat să deturneze un avion AN-24 de pe ruta Batumi-Suhumi-Krasnodar, din sudul URSS, cu scopul de a emigra. La ultimatumul celor doi de a zbura în Turcia, echipajul şi stewardesa au opus rezistenţă. Tatăl a aplicat forţa, iar însoţitoarea de bord, pe nume Nadia Kurcenko, a fost rănită mortal. Mai toate ziarele din URSS au reflectat acest caz. Pavel Doronin a trimis, din nou, o carte poştală redacţiei „Pravda“. Remarca următoarele:„Îmi pare rău de Nadia Kurcenko, însă ea este vinovată. Dar vina principală o poartă acei care au interzis emigrarea oamenilor care nu mai doresc să locuiască în URSS sau celor cărora le stă în gât socialismul“.

După mai mulţi ani de măsuri operative şi expertize grafologice, autorul scrisorilor şi foilor volante a fost identificat. Cercul suspecţilor s-a redus atunci când, expediind la 19 noiembrie 1971 o ultimă scrisoare redacţiei „Izvestia“, Doronin a semnat „un grup de cetăţeni din cartierul Poşta Veche“. Odată identificat, la 6 decembrie 1971 Comitetul Securităţii de Stat al RSS Moldoveneşti a iniţiat un dosar penal, mai întâi pe semnele infracţiunii prevăzute de art. 203/1 Cod Penal al RSS Moldoveneşti „Difuzarea calomniilor privind organizarea de stat şi obştească a URSS“. Ulterior, faptele lui Doronin au fost încadrate în art. 67 CP al RSSM „Agitaţie şi propagandă antisovietică“. La 20 decembrie 1971, la domiciliul lui a fost efectuată o percheziţie, fiind depistate şi alte probe, inclusiv instrumentele cu care a fost confecţionat clişeul. Anchetatorii au constatat că Pavel Doronin asculta „vocile străine“, cum erau numite posturile de radio Vocea Americii, BBC ş.a. şi au confiscat un aparat de radio.

Chiar de la primul interogatoriu, din 23 decembrie 1971, suspectul recunoaşte că este autorul tuturor cărţilor poştale, foilor volante şi scrisorilor expediate. Totuşi, în anumite cazuri, el neagă mesajul antisovietic.

Aşa cum se proceda în acele timpuri, Securitatea a pus la îndoială capacităţile lui mintale. La 15 februarie 1972, a fost numită o expertiză psihiatrică, iar o comisie a conchis peste o săptămână că Pavel Doronin este perfect sănătos. În ajunul şedinţei de judecată, a fost invitat un alt psihiatru, care a studiat dosarul şi a conchis că Doronin este în deplină capacitate mintală şi nu e cazul să fie internat pentru o nouă verificare. Ancheta preliminară s-a încheiat la 3 martie 1972. Fiind întrebat dacă are nevoie de un un avocat pentru a lua cunoştinţă cu materialele din dosar, Doronin a refuzat, adăugând:„Şi la judecată mă voi apăra singur“.

La 9 martie a primit rechizitoriul. Şedinţa de judecată are loc la 30 martie 1972. Un complet al Judecătorii Supreme al RSS Moldoveneşti l-a condamnat la 1, 5 ani privaţiune de liberate într-un penitenciar cu regim sever. Merită de precizat că niciuna din cărţile poştale sau foile volante expediate ambasadelor SUA şi a Chinei de la Moscova nu au ajuns la destinatari, fiind reţinute la poştă şi transmise KGB. În schimb, cele adresate unor persoane, instituţii, întreprinderi şi redacţii au fost aduse de destinatari la KGB-ul din Chişinău.

Istoria mişcării de disidenţă din RSS Moldovenească urmează să fie scrisă. Cu alte ocazii, am relatat cazuri similare. Amintim doar câteva nume. Zaharia Doncev a difuzat în 1955 patru scrisori cu caracter antisovietic şi pro-românesc în regiunea Gării Chişinău. Nicolae Dragoş şi grupul antisovietic condus de el „Uniunea democratică a socialiştilor“ a pus pe jar în 1964 poliţia politică din întregul imperiu, difuzând ziarul „Dreptatea poporului“. Nisporeanul Nicolae Prisăcaru, revenit în RSS Moldovenească din Franţa în 1957, a protestat faţă de condiţiile sociale ale muncitorilor din URSS, iar lituanianul Algirdas Petrosius, care în 1969 a distribuit în RSS Moldovenească 38 de foi volante cu caracter antisovietic, ambii fiind ulterior internaţi într-un spital de psihiatrie. Temerarul făleştean Gheorghe Muruziuc a arborat la 28 iunie 1966 tricolorul românesc pe coşul fabricii de zahăr din Alexandreni, Bălţi. Mihai Moroşanu s-a opus strămutării monumentului lui Ştefan cel Mare din centrul Chişinăului la periferie, iar în 1996 a fost condamnat după ce i s-a organizat o provocare. Iacob Odobescu declara în 1967 că Basarabia e pământ românesc şi că trebuie să se unească cu România. Unii dintre ei nu s-au mai întors din gulaguri.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 August 2017, ora: 19:47

DUREROS! 20 de ani de la moartea Prințesei Diana. Dezvăluiri intime ale copiilor ei

DUREROS! 20 de ani de la moartea Prințesei Diana. Dezvăluiri intime ale copiilor ei

De la documentarele TV și amintirile particulare ale fiilor ei la o serie de noi „revelații" și teorii reînnoite despre moartea ei, printesa britanică Diana este din nou prima pagină a știrilor, la 20 de ani de la moartea ei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 19:32

Moscova a ACHITAT toate DATORIILE fostei URSS

Moscova a ACHITAT toate DATORIILE fostei URSS

Rusia a reuşit să achite datoria externă istorică moştenită de pe vremea Uniunii Sovietice. A vărsat 125 de milioane de dolari către Bosnia-Herţegovina. Era ultimul stat căruia fosta Uniune Sovietică îi era dator. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 19:22

Ochii şi părul bebeluşului: ce culoare vor avea?

Ochii şi părul bebeluşului: ce culoare vor avea?

Este una dintre primele întrebări ale părinţilor, rudelor şi prietenilor: cu cine seamănă bebe? Are ochii albaştri, ca mama, sau căprui, ca tata? Şi părul? Cum e? Blond, castaniu, drept, cârlionțat?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 19:17

Coreea de Nord a dezvăluit cum va ataca insula Guam: „Americanii vor fi CHINUIȚI zi şi noapte. Vor fi ȘOCAȚI”

Coreea de Nord a dezvăluit cum va ataca insula Guam: „Americanii vor fi CHINUIȚI zi şi noapte. Vor fi ȘOCAȚI”

Coreea de Nord a făcut public un videoclip de propagandă cu lansarea unui atac cu rachete asupra insulei americane Guam, ameninţând SUA cu o "răzbunare nemiloasă" pentru ignorarea avertismentelor Phenianului cu privire la exerciţiile comune americano-sud-coreene anuale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 19:17

Alexandru Tănase: Dodon este președintele găgăuzilor, președintele celor care sărbătoresc 9 mai, și mai puțin preşedintele moldovenilor

Alexandru Tănase: Dodon este președintele găgăuzilor, președintele celor care sărbătoresc 9 mai, și mai puțin preşedintele moldovenilor

Fostul președinte al Înaltei Curții Constituționale, Alexandru Tănase, spune că comportamentul președintelui Igor Dodon este unul ca atare. Dodon nu este președintele tuturor moldovenilor, este președintele minorităților, cei care s-au prezentat la urne și au votat pentru el....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 19:07

„Tăticule, o iubești pe mămica?” Răspunsul dat de bărbat îți va face pielea de găină

„Tăticule, o iubești pe mămica?” Răspunsul dat de bărbat îți va face pielea de găină

O scenă petrecută într-un autobuz și relatată apoi pe Internet a emoționat până la lacrimi. Un copil și-a întrebat tatăl dacă o iubește pe mămica lui. Răspunsul lui, mai jos.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 19:00

Procurorul „SĂRAC” de la Strășeni, cu casă LUXOASĂ la Trușeni și mașină nedeclarată / VIDEO cu DRONA

Procurorul „SĂRAC” de la Strășeni, cu casă LUXOASĂ la Trușeni și mașină nedeclarată / VIDEO cu DRONA

Fosta polițistă și actual procuror din Strășeni, Elena Pruneanu, locuiește într-o casă nou-construită, cu două etaje, în Trușeni, conduce un automobil de model Hyundai, își întreține fiica aflată la studii în Londra, iar toate acestea, doar din salariul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 18:46

Constantin Codreanu este unul dintre cei mai ACTIVI deputați

Constantin Codreanu este unul dintre cei mai ACTIVI deputați

Peste jumătate din aleşii ALDE, PMP, USR - formaţiuni care au intrat pentru prima dată în Parlament - nu au iniţiat niciun proiect de lege în prima sesiune legislativă. Mulţi dintre ei au semnat însă legile altor colegi - pentru că şi susţinerea unei alte iniţiative...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 18:35

IMPRESIONANT. Cum a ajuns un tânăr din funcția angajat în bancă, la șefia McDonald's. Profitul depășește 10 milioane de euro

IMPRESIONANT. Cum a ajuns un tânăr din funcția angajat în bancă, la șefia McDonald's. Profitul depășește 10 milioane de euro

Adrian Crintea a acumulat o experienţă de peste 12 ani în contabilitate, financiar şi business. Este în echipa McDonald’s de şapte ani, iar din 2013 coordonează operaţiunile financiare ale companiei din funcţia de financial controller. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 18:27

Un regizor RUS, premiat la Cannes, a fost ARESTAT pentru deturnare de fonduri guvernamentale şi riscă până la 10 ani de închisoare

Un regizor RUS, premiat la Cannes, a fost ARESTAT pentru deturnare de fonduri guvernamentale şi riscă până la 10 ani de închisoare

Regizorul rus Kirill Serebrennikov a fost arestat sub suspiciunea de deturnare de fonduri publice, au anunțat marți organele de anchetă ruse, potrivit AFP. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 18:22

EXCLUSIV: București va aloca 2 milioane de euro pentru Centenarul Marii Uniri

EXCLUSIV: București va aloca 2 milioane de euro pentru Centenarul Marii Uniri

Primăria Sectorului 5 din București va aloca peste 9 milioane de lei pentru proiectele organizate cu ocazia Centenarului Marii Uniri, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat, marţi în şedinţa Consiliului Local Sector 5. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 18:10

Cum avem o ţinută corectă. Lista capcanelor în societate: de ce e interzis să-ţi încrucişezi picioarele, cum ne aşezăm pe scaun

Cum avem o ţinută corectă. Lista capcanelor în societate: de ce e interzis să-ţi încrucişezi picioarele, cum ne aşezăm pe scaun

O ţinută corectă va transmite celor din jur numeroase mesaje despre noi. De aceea este foarte important să ne supraveghem în permanenţă mişcările: nu ne aplecăm umerii înainte, nu mişcăm exagerat braţele, facem paşi nici prea mari, nici prea mici, ne sugem burta şi ne...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 17:55

S-au ales câștigătorii Premiului Național! În 2013, premiul era de VÂNZARE ONLINE

S-au ales câștigătorii Premiului Național! În 2013, premiul era de VÂNZARE ONLINE

Membrii Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional s-au întrunit astăzi într-o şedinţă, prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip, pentru a selecta câştigătorii Premiului Naţional 2017.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 17:44

ÎNCOTRO? Dodon aruncă bani pe clipuri STALINISTE, dar țara moare de foame. Ziua Independenței, în limba „moldovenească”

ÎNCOTRO? Dodon aruncă bani pe clipuri STALINISTE, dar țara moare de foame. Ziua Independenței, în limba „moldovenească”

Cu ocazia Zilei Independenței, președintele Igor Dodon a decis să felicite poporul Republicii Moldova printr-un filmuleț, care, cel puțin se vrea, emoționant. Sonorizarea video-ului a fost făcută chiar de șeful statului în limba „moldovenească”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 17:30

ÎNCOTRO? Noul ambasador rus în Statele Unite a fost implicat în AGRESIUNEA Rusiei împotriva Ucrainei

ÎNCOTRO? Noul ambasador rus în Statele Unite a fost implicat în AGRESIUNEA Rusiei împotriva Ucrainei

Luni, Kremlinul a anunțat numirea lui Anatoli Antonov în postul de ambasador al Rusiei in SUA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 17:28

Ministru ucrainean: SUA și Rusia au luat o decizie - TRUPELE RUSE VOR FI RETRASE din DONBAS

Ministru ucrainean: SUA și Rusia au luat o decizie - TRUPELE RUSE VOR FI RETRASE din DONBAS

Decizia de retragere a trupelor ruse din Donbas a fost luată, susține Iuri Grîmceak, ministrul delegat al Kievului pentru Teritoriile Ocupate Temporar de separatiști în estul Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 17:18

Nemulțumită de inelul primit, o femeie l-a umilit pe logodnicul ei pe Internet

Nemulțumită de inelul primit, o femeie l-a umilit pe logodnicul ei pe Internet

În loc să se bucure că își va petrece restul vieții alături de bărbatul iubit, o femeie s-a plâns pe Internet că inelul primit odată cu cererea în căsătorie este prea mic și ieftin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 17:15

Fostul viceministru al Economiei Valeriu Triboi, condamnat condiționat: a plătit statului prejudiciul de 2,5 milioane de lei

Fostul viceministru al Economiei Valeriu Triboi a fost condamnat cu suspendare, după ce și-a recunoscut vina. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 17:05

7 strategii pe care le pot urma pacienţii bolnavi de tiroidă pentru a slăbi

7 strategii pe care le pot urma pacienţii bolnavi de tiroidă pentru a slăbi

Mai întâi de toate, indiferent de diagnostic, hipertiroidism sau hipotiroidism, ambele afecţiuni pot duce la acumulare de kilograme. Stresul, oboseala sau depresia care vin în urma debutului bolii ne fac să mâncăm mai mult şi să facem exerciţii mai rar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 16:41

Rusia pregătește un „mare război” cu Occidentul

Rusia pregătește un „mare război” cu Occidentul

Președintele Consiliului Național de Securitate de la Kiev, Oleksandr Turcinov, spune că mega-exercițiul militar ruso-belarus Zapad-2017, programat în septembrie, nu este altceva decât o stratagemă prin care Kremlinul vrea să testeze pregătirea generală a forțelor armate ruse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 16:11

CUTREMURUL din Italia. Circa 2.600 de persoane sunt sinistrate după seism. Peste 1.000 de turişti au plecat din insulă

CUTREMURUL din Italia. Circa 2.600 de persoane sunt sinistrate după seism. Peste 1.000 de turişti au plecat din insulă

Aproximativ 2.600 de persoane sunt sinistrate, iar peste 1.000 de turişti au părăsit Insula italiană Ischia în urma cutremurului produs luni seară, relatează cotidianul La Repubblica. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 15:59

CENTENARUL ROȘU / O campanie eveniment. De la Revoluţia Bolşevică, la umbrele întunecate ale trecutului (MEDIAFAX)

CENTENARUL ROȘU / O campanie eveniment. De la Revoluţia Bolşevică, la umbrele întunecate ale trecutului (MEDIAFAX)

Agenţia MEDIAFAX lansează Campania #CentenarulRoşu, la 100 de ani de la momentul în care comunismul a început să prindă rădăcini.O campanie eveniment despre istoria cunoscută şi mai puţin cunoscută, efectele revoluţiei ce avea să producă unele dintre cele mai mari...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 15:56

Poate o mamă să fie dependentă de copilul ei?

Poate o mamă să fie dependentă de copilul ei?

O mămică din România se întreabă pe blogul ei dacă poate fi o mamă dependentă de copilul ei. Vedeți mai jos experiența femeii:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 15:49

Bilanțul INCENDIULUI din Rostov-pe-Don: au ARS peste 80 de case

Bilanțul INCENDIULUI din Rostov-pe-Don: au ARS peste 80 de case

În centrul unuia dintre cele mai mari orase din sudul Rusiei, Rostov-pe-Don, mai mult de 100 de clădiri au fost distruse în urma unui incendiu, inclusiv peste 80 de case, transmite TASS, care citeaza date furnizate de Ministerul rus pentru Situații de Urgență.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 15:45

Mercenarii RUȘI din Siria rămân FĂRĂ bani, armament și muniție

Mercenarii RUȘI din Siria rămân FĂRĂ bani, armament și muniție

Combatanții companiei militare private ruse (PMC) Wagner, care sunt implicați în operațiuni militare în Siria, au început să aibă probleme cu banii. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 15:27

Răsturnare de situație // Marea Britanie ar putea rămâne în UE

Răsturnare de situație // Marea Britanie ar putea rămâne în UE

Mai mult de un sfert dintre britanicii care au votat pentru ieșirea din UE, la referendumul din 2016, spun că au fost induși în eroare în timpul campaniei electrorale, și că, dacă s-ar organiza o a doua consultare populară, ar vota împotriva Brexitului, scrie The...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 15:27

Sindicatele vor Legea cu privire la TICHETELE de masă și cer Parlamentului să o reexamineze în regim de URGENȚĂ

Sindicatele vor Legea cu privire la TICHETELE de masă și cer Parlamentului să o reexamineze în regim de URGENȚĂ

Sindicatele cer Parlamentului reexaminarea în regim de urgență a proiectului Legii cu privire la tichetele de masă, întors deputaților de președintele Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 15:20

Filip către Diasporă: „Nu lăudați autoritățile de acasă”

Filip către Diasporă:  „Nu lăudați autoritățile de acasă”

Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi la deschiderea oficială a celei de-a cincea ediții a Programului DOR – „Diasporă. Origini.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 15:09

Au dat FOC panglicii Sf. Gheroghe. Mai mulți tineri pro-ruși din Transnistria UMILIȚI în Ucraina / VIDEO,FOTO

Au dat FOC panglicii Sf. Gheroghe. Mai mulți tineri pro-ruși din Transnistria UMILIȚI în Ucraina / VIDEO,FOTO

Trei cetățeni moldoveni au fost prinși cu simboluri interzise în Ucraina.Tinerii au fost observați având în mașină panglica Sf. Gheorghe dar și steagul Rusiei. scrie usionline.com.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 22 August 2017, ora: 14:57

Adevărul despre untura de porc! Vei mai consuma?

Adevărul despre untura de porc! Vei mai consuma?

Untura este unul din cele mai întâlnite produse din frigiderul românilor, în special în casele acelora care au crescut un porc la curte. Untura animalului este bine conservată în borcane şi poate fi folosită în prepararea diferitelor feluri de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 14:10

PROTEST la Chișinău

 Uniunea Pensionarilor din Republica Moldova organizează pe 27 august, de Ziua Independenței, o acțiunea de protest în fața Parlamentului față de starea de lucruri din țară. Într-o conferință de presă la IPN, conducerea Uniunii Pensionarilor a anunțat că această zi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 13:39

Semne prin care organismul tău îți cere ajutorul! Numărul 4 este cunoscut doar de 5% dintre oameni!

Semne prin care organismul tău îți cere ajutorul! Numărul 4 este cunoscut doar de 5% dintre oameni!

Corpul uman este conceput absolut excelent. În organism se petrec, în același timp, un număr incredibil de procese, iar în cazul în care apare o problemă, vei simți niște simptome neobișnuite, pe care, dacă le vei cunoaște vei putea evita o mulțime de afecțiuni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 13:23

VIDEO INCREDIBIL - Schimb de jigniri între o jucătoare de tenis și antrenorul ei: „Ești prost?” / „Tu ești nebună”

VIDEO INCREDIBIL - Schimb de jigniri între o jucătoare de tenis și antrenorul ei: „Ești prost?” / „Tu ești nebună”

Cunoscută pentru ieșirile sale nervoase pe terenul de tenis, jucătoarea Yulia Putintseva, numărul 52 WTA, originară din Kazahstan, a fost protagonista unui nou episod furios, în care a fost implicat și antrenorul său. Putinseva participă la turneul WTA Premier “Connecticut...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 12:56

VIDEO / Europa nu PUTREZEȘTE? O bătrână a fost „VINDECATĂ" de nostalgia pentru URSS

VIDEO / Europa nu PUTREZEȘTE? O bătrână a fost „VINDECATĂ" de nostalgia pentru URSS

Redactorul-șef al Bird in Flight, Evgheni Safonov, a încercat să o convingă pe bunica sa de 83 de ani că bine a fost nu doar în „Uniune". Pentru a dovedi acest lucru, a luato cu el în Paris.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 12:55

VIDEO / Speakerul Adrian Candu a făcut dezvăluiri din viața personală. Ce întrebări i-au mai dat jurnaliștii

VIDEO / Speakerul Adrian Candu a făcut dezvăluiri din viața personală. Ce întrebări i-au mai dat jurnaliștii

Speakerul Andrian Candu a apărut într-o ipostază nouă pentru publicul din Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 12:45

FOTO /// GATA de RĂZBOI? În casa unui fost angajat al MAI au fost găsite PISTOALE, OBUZE și GRENADE

FOTO /// GATA de RĂZBOI? În casa unui fost angajat al MAI au fost găsite PISTOALE, OBUZE și GRENADE

Măsurile de profilaxie în privința păstrării, procurării, fabricării sau comercializării armelor de foc desfăşurate de către Serviciul de Informații și Securitate pe teritoriul ţării au scos la iveală un alt lot de arme de foc şi muniții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 12:27

10 morţi stupide ale unor personaje celebre. Sfârşitul total neaşteptat al poetului Sofocle sau al pictorului Rafael

10 morţi stupide ale unor personaje celebre. Sfârşitul total neaşteptat al poetului Sofocle sau al pictorului Rafael

 Figuri cunoscute din istorie, literatură şi artă au sfârşit tragic şi, în unele situaţii, în urma unor întâmplări neprevăzute.La începutul anilor 2000, autorarea franceză Isabelle Bricard scotea pe piaţă volumul „Dicţionarul oamenilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 12:22

Trafic îngreunat la frontieră! Care puncte vamale sunt aproape BLOCATE

Trafic îngreunat la frontieră! Care puncte vamale sunt aproape BLOCATE

Poliția de Frontieră vă informează că la ora actuală sunt puncte de trecere cu circulația îngreunată din cauza traficului intensificat, unde media timpului de așteptare depășește 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 12:06

Dosarul Chiril Lucinschi ar putea ajunge la CEDO - Instanța a fost PĂRTINITOARE și a încălcat Constituția

Dosarul Chiril Lucinschi ar putea ajunge la CEDO - Instanța a fost PĂRTINITOARE și a încălcat Constituția

Cazul fostului deputat Chiril Lucinschi ar putea ajunge la CEDO. Avocații acestuia au constata că i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil și la libertatea individuală a omului garantată, atât prin art. 5 al Convenției CEDO, cât și art. 25 Constituția R. Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 11:50

Fotografia Zilei: Maia Sandu alături de Traian Băsescu

Fotografia Zilei: Maia Sandu alături de Traian Băsescu

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu a participat recenta la Conferința „Restoring Regional Leadership” de la Vilnius.  La invitația fostului Președinte al Lituaniei, Valdas Adamkus. 

( ) Citeşte tot articolul

Economie 22 August 2017, ora: 11:44

Benzina și motorina în sfârșit s-au ieftinit după ce prețul a crescut pe parcursul a șase săptămâni

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit astăzi, pentru perioada 23 august – 5 septembrie, prețul plafon de comercializare la cea mai solicitată benzină Premium-95 la nivel de 16.95 lei pentru un litru, față de 17.06 lei anterior, iar la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 11:42

Televiziunile care prezintă faptele TENDENȚIOS: NTV, Accent TV, Jurnal TV sau Publika TV

Televiziunile care prezintă faptele TENDENȚIOS: NTV, Accent TV, Jurnal TV sau Publika TV

Mai multe posturi TV prezintă informațiile unilateral și părtinitor, promovând interesele proprietarilor acestora. În știrile mai multor posturi TV, faptele sunt prezentate selectiv, adesea cu un amestec dintre fapte și opinii și cu omisiunea unor informații.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 August 2017, ora: 11:37

3 zodii de bărbaţi pe care îi manipulezi ușor

3 zodii de bărbaţi pe care îi manipulezi ușor

Sunt usor de dus de nas pentru ca le place sa fie in centrul atentiei. Nu trebuie sa faci mare lucru ca sa ii impresionezi. Sunt si foarte sensibili, ceea ce inseamna ca daca stii cum sa ii manipulezi treaba e ca si facuta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2017, ora: 11:17

DECLARAȚIA ZILEI: Dodon este cel mai STUPID politician

DECLARAȚIA ZILEI: Dodon este cel mai STUPID politician

Igor Dodon este din nou criticat după ce a declarat că „unica soluţie pentru supravieţuirea ca stat suveran şi independent” este neimplicarea Republicii Moldova într-o confruntare geopolitică „cu evoluţii imprevizibile”. De asemenea, acesta a mai propus...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 22 August 2017, de Pavel Păduraru

Geniile zilelor noastre: între talent, paranoie și sânge menstrual

Prin 2002, când fondasem prima revistă culturală online din RM, „Lolocur”, apreciată de nume notorii ale literaturii române, precum ar fi Matei Vișniec sau Paul Goma, aveam pe site și o rubrică „Anchetă LOLO”, prin care îi încercam de minte pe acei membri ai...

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 August 2017, de Moni Stănilă

Omul ce nu știe contestă

În unele zile mă așez în fața laptopului cu gândul să scriu și „altceva”.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 21 August 2017, de Dan Nicu

Propaganda de război a Rusiei vrea să treacă Prutul prin Chişinău

Un post tv din Republica Moldova care retransmite principalele emisiuni de propagandă ale oficinelor ruseşti care fac parte din trustul oficial de la Moscova, „Rossia Segodnya/Rusia astăzi”, vrea să se extindă pe piaţa media din România, deschizându-şi o clonă peste Prut. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 18 August 2017, de Ana Gabor

Să nu ne lepădăm!

„România nu are nevoie de noi”, „Românii nu ne iubesc”, „Moldovenii nu sunt români”. Mituri! 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 August 2017, de Răzvan Munteanu

Neutralitatea nu mai este o soluție. Înțelege oare Chișinăul acest lucru?

Luna septembrie reprezintă un test pentru securitatea europeană, iar asta pentru că după ce Rusia și Belarusul vor pune în practică exercițiul militar Zapad-17, suspectat de NATO că ar reprezenta o posibilă acțiune mascată de agresiune a statelor baltice sau a Ucrainei, un alt exercițiu militar va...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 August 2017, de Moni Stănilă

Ne obișnuim cu răul

Săptămâna trecută am fost un weekend în Ucraina. Multe din cele observate de acolo m-au pus pe gânduri. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 17 August 2017, de Ana Marchitan

Despre rușinea de a fi născut în Republica Moldova

La sfârștitul anilor '90 migrația cetățenilor din Republica Moldova a luat amploare. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 August 2017, de Pavel Păduraru

Metamorfoza jurnalistului moldovean din 2009 încoace

Îmi amintesc în ultimul timp cu plăcere și dor de perioada guvernării Voronin și am impresia că e posibil să nu mai trăim niciodată momente atât de memorabile ca atunci.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 August 2017, de Octavian Țâcu

Politici etnolingvistice: experiențe europene (I)

Luna august ne-a adus întotdeauna în istorie un fel aparte de mobilizare, determinând schimbări profunde ale identității noastre politice, sociale și culturale. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 August 2017, de Silviu Tănase

Cum va sărbători Dodon independența

Președintele Dodon s-a întors din al 5-lea concediu în acest an. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 16 August 2017, de Georgeta Carasiucenco

Partidul Flămânzilor

Se spune despre noi, sau aşa ne place nouă să ne spună, ori statisticile demonstrează că suntem săraci. Săraci de avuție, de cultură, de suflet - săraci în totalitate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 8 August 2017, de Marin Basarab

Dodon – trădător de patrie

Republica Moldova, acest stat fictiv, inventat de sovietici, cică este patria lui Dodon și a susținătorilor săi. 

() Citeşte tot articolul