Opinii și Editoriale

Prea zgomotoasa singurătate

De câte ori iau troleibuzul prin oraș, mă apucă tristețea. Văd oameni obsedați de telefoanele „deștepte”. Toți tinerii sunt în permanență conectați la smartphonurile lor. Nu văd cine e în jurul lor, nu îi interesează ce se întâmplă în stradă, se ciocnesc de alți călători. Pentru că ei sunt departe, într-o realitate virtuală.

De prea multe ori mi s-a întâmplat să stau de povești cu prietenii, acasă sau la o cafea în oraș, și să mă trezesc vorbind singură. Cred că știți scenariul. După ce spui ceva, urmează o pauză lungă, după care interlocutorul, cu telefonul în mână, întreabă ca trezit din somn: „poftim?”. Sau alt scenariu, la fel de prezent: vorbești, ai impresia că spui ceva interesant, când celălalt începe să râdă sau să exclame. Apoi își îndreaptă telefonul spre tine: „ai văzut asta?”. Mă întreb cu disperare ce se va întâmpla cu relațiile dintre oameni. La terase chiar și bebelușii stau la telefoanele părinților bucuroși de o oră de liniște.

Ne văd pe toți cufundați într-o comunicare trunchiată la jumătate de conexiunea la internet. Dacă până acum prin comunicare înțelegeam prezența celui care transmite și a celui care receptează, astăzi apare și factorul care bruiază, trunchiază, filtrează: telefonul deștept.
Îmi amintesc că în timpul studenției mergeam des să o vizitez pe prietena mea, Ligia, pe care o rugam de fiecare dată să oprească televizorul. Simțeam televizorul ca pe un al treilea, care intră în discuție și bruiază cu știri mai mult sau mai puțin captivante. Astăzi trăiesc acest sentiment pretutindeni. Și singurii oameni cu care mai poți discuta normal sunt vârstnicii.

Contactul vizual între prieteni dispare. Odată cu el dispare comunicarea, încrederea, atenția, cunoașterea celuilalt. Nu vom mai avea prietenii de nădejde care să ne spună cu ce rochie ne stă mai bine sau care sunt calitățile și defectele noastre, pentru toate aceste ingrediente ale unei frumoase prietenii există aplicații care ne spun, prin loterii, ce ni se potrivește și cine ne sunt prietenii de încredere.
În timp, nu ne rămâne altceva decât prea zgomotoasa singurătate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *